• 18.05.2024

На варті здоров`я – щеплення проти дифтерії та правця

Вер 13, 2023

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 12.09.2023 року провів щеплення проти дифтерії та правця працівникам установи, у яких після останнього щеплення минуло 10 років.

Імунізацію АДП-м анатоксином виробництва Індії проводила мобільна бригада медичних працівників КНП «ЦПМСД №1 міста Кропивницького» міської ради міста Кропивницького. Після огляду лікаря та письмового оформлення інформованої згоди на імунізацію щеплено 17 працівників.

Звертаємо увагу, що своєчасний захист від захворювання на дифтерію та правець надзвичайно актуальний під час війни та в умовах активних міграційних процесів.

Правецьгостре інфекційне захворювання, яке характеризується тяжким перебігом хвороби, ураженням нервової системи , тонічними та клонічними судомами. Це важка інфекційна хвороба з високою летальністю, що виникає при інфікуванні будь-яких ран. Зараження виникає внаслідок пошкоджень шкіряних покривів і слизових оболонок при травмах, опіках та покусах тваринами.

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке протікає з ураженням верхніх дихальних шляхів, інтоксикацією та загрожує ускладненнями з боку міокарда, нирок та нервової системи.

Джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудника в зовнішнє середовище під час хвороби та в період одужання. Хворіють на дифтерію як діти, так і дорослі, які не мають щеплень або не одержали повну їх кількість.

Памятайте! Єдиним засобом попередження дифтерії та правця є профілактичні щеплення. Вони забезпечать стійкий імунітет і будуть ефективними лише у випадку здійснення своєчасної ревакцинації кожні 10 років.