• 18.05.2024

Що таке гепатит А та коли розпочати лікування?

Вер 13, 2023

Гепатит А– це хвороба печінки, викликана вірусом гепатиту А (HAV).

Заразитися на вірусний гепатит А можна від хворої людини, через вживання забрудненої води або їжі, що можуть містити фекалії інфікованих людей, недотримання особистої гігієни; у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї; деякі види сексуальних стосунків.

Вірусний гепатит у воді гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб

Інкубаційний період, тобто період від часу зараження вірусом до розвитку хвороби, при гепатиті А найчастіше становить 14-28 днів. Гепатит А має переважно гострий перебіг. Ознаками гепатиту А є: гарячка, нездужання, втрата апетиту, діарея, нудота, відчуття дискомфорту в животі, сеча насиченого темного кольору, жовтяниця (жовтий колір склер і шкіри). Вірусний гепатит А може перебігати з проявами жовтяниці чи без неї, також існують випадки безсимптомного перебігу.

Наразі не існує спеціального лікування проти гепатиту А. За відсутності гострої печінкової недостатності також немає потреби в госпіталізації. Основна терапія спрямована на детоксикацію та відновлення водно-електролітного балансу, що міг порушитися внаслідок частого блювання та діареї.

Після перенесеного захворювання на вірусний гепатит А формується довічний імунітет.

Гепатит А є глобальною проблемою охорони здоров’я, яка щороку вражає мільйони людей, але його вплив можна зменшити шляхом підвищення обізнаності громадськості та ефективних профілактичних заходів.

Профілактика вірусного гепатиту А:

  • дотримуватись правил особистої гігієни:
  • миття рук перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету;
  • пити лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв.;
  • мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням;
  • дотримуватись правил приготування їжі;
  • не займатися самолікуванням, тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит А і надати рекомендації щодо режиму та лікування;
  • вакцинація.

В області за 8 місяців зареєстрували два випадки гепатиту А, а минулоріч за відповідний період – один випадок