• 28.04.2024

Зареєстрована підозра на ботулізм!

Вер 20, 2023

За інформацією головної державної санітарної лікарки Кіровоградської області Надії Оперчук, 20 вересня 2023 р. до Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України надійшло екстрене повідомлення про реєстрацію випадку захворювання на ботулізм (підозра) у 63-річної мешканки м. Олександрії Кіровоградської області.

При проведенні епідрозслідування попередньо встановлено, що даний випадок може бути пов’язаний зі споживанням в’яленої річкової риби з ікрою (не випотрошеною) та стейка ляща в’яленого.

Наразі потерпіла у стані середньої важкості перебуває на лікуванні.

Фахівці Центру розпочали дослідження сироватки крові постраждалої. Дослідження тривають.

Це вже третій випадок підозри на ботулізм впродовж 2023 року. Загалом постраждало чотири особи, у тому числі одна дитина до двох років: с. Піщаний Брід, Піщанобрідської ТГ Новоукраїнського району (1 дорослий, 1 дитина), причина – тушкованка домашнього приготування; м. Олександрія – один дорослий, причина - рибна пресерва (оселедець) домашнього виготовлення, місце придбання не встановлено.

За 2022 рік було зареєстровано один випадок із двома потерпілими - м. Новомиргород Новомиргородської ТГ Навоукраїнського району - це дорослі, що вживали рибний паштет консервований домашнього приготування (бомбажна банка).

Шановні жителі області!  Будьте пильними та не нехтуйте власним життям!