• 06.05.2024

Антирабічні щеплення – єдиний захист від сказу постраждалим від укусів тварин та збереження життя

Вер 25, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук інформує: «Спеціалізовану антирабічну допомогу населенню, що потерпіло від покусів, можна отримати у місті Кропивницькому цілодобово». За її словами, батькам постраждалих дітей варто звернутися до травмпункту дитячої обласної лікарні; дорослим постраждалим – до травмпунктів, травматологічних кабінетів та травматологічних відділеннях КНП «ЦПМСД» області.

«Останнім часом у Кіровоградській області склалася напружена ситуація зі сказу серед тварин та почастішали звернення до закладів охорони здоров’я людей із приводу покусів бродячими та домашніми тваринами», - відзначає головна державна санітарна лікарка.
За 8,5 місяця нинішнього року станом на 15.09.2023 року до відповідних закладів звернувся 1231 постраждалий від травмування (покусів) тваринами, з них призначено курс антирабічних щеплень 297 особам, що становить 23,9%.
Найбільшу небезпеку представляють коти, собаки, лисиці, гризуни, також хворіють на сказ сільськогосподарські тварини (корови, вівці, кози, коні, кролі та інші).
Збудник хвороби – вірус, що знаходиться в мозковій тканині та слині хворих тварин. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди – ознака хвороби. У тварин відмічається дратівливість, вони безпричинно гавкають і нібито ловлять мух у повітрі, можуть забиватися в темні кути, не реагують, коли їх кличуть, можуть ковтати неїстівні предмети, дуже часто тварина нібито подавилася кісткою, потім розвивається водобоязнь.
Хворі кішки поводяться дуже агресивно, наносять глибокі рани. У кішок та диких тварин захворювання протікає з перевагою збудження. Хворі тварини (лисиці, куниці, пацюки) можуть агресивно нападати на людей. Лисиці можуть забігати на подвір’я громадян, території шкіл та інших установ, не втікають коли їх починають ловити люди.
«Важливо, - наголошує Надія Оперчук, - для захисту від сказу правильно утримувати домашніх тварин, щорічно проводити їм щеплення проти сказу та виводити на вулицю в намордниках!»
Тож шановні громадяни! Будьте обережні при поводженні з тваринами, особливо безпритульними, тож у разі покусу не зволікайте, авчасно звертайтеся по допомогу!