• 06.05.2024

Хто і коли може призначати антидепресанти, і чому приймати їх – не прояв слабкості

Вер 25, 2023

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерством охорони здоров’я Україні надає інформацію:

Якщо сильно болить зуб, уже немає бажання «перечекати, що само мине», й ми йдемо до стоматолога. Приймання антибіотика за призначенням лікаря після видалення зуба – також не викликає заперечень. Поратися з можливою інфекцією самостійно чи перетерпіти гарячку вольовим зусиллям пацієнти не хочуть – і правильно роблять. Та коли йдеться про психічне здоров’я й антидепресанти – теж хвороби та ліки – починаються складнощі. Хтось вперто не хоче йти до лікаря, хтось чинить спротив ідеї «пити препарати, що діють на мозок». Тож розберімося, хто і коли може призначити антидепресанти, чому інколи без них не впоратися, і чому їх пити – не страшно.

Почнімо з того, що таке психічний розлад. Це допоможе зрозуміти потребу в ліках і фаховій допомозі.

Нині подекуди звучить теза, мовляв, «всі травмовані, в усіх психіка не в порядку, так і живемо». Вона прийшла на зміну старій тезі: «депресії немає, натомість є лінь». Добре, звісно, що тема ментального здоровʼя стає обговорюваною і менш стигматизованою, та обидва ці твердження є хибні і шкідливі, адже заводять на манівці.

Психічний розлад– це не власний вибір і не лінь, але й не відсутність щастя чи неминучий наслідок дії стресорів або переживання втрати. Психічні розлади бувають і на тлі безпечного та забезпеченого життя, а можуть не статися й після тривалих поневірянь. При чому це не залежить суто від «сили особистості» чи «мудрості» тощо – психічні розлади є наслідком взаємодії генетики людини з її фізіологією, життєвими обставинами, способом життя, перенесеними хворобами, поведінковими патернами, навіть кліматом. Все складно, тому краще не вдаватися до самолікування.

Будь-який психічний розлад – це захворювання, яке має свої діагностичні критерії, з-поміж яких є створення розладом істотних завад у буденному житті: спілкуванні, роботі, стосунках, чи навіть в особистій гігієні. Лікування психічних розладів так само ґрунтується на протоколах, як і лікування внутрішніх чи інфекційних хвороб, а психіатричні препарати пройшли клінічні випробовування та сертифікацію.

Детальніше – за посиланням: http://surl.li/lmafz