• 11.05.2024

Дайджест 3. До Всесвітнього дня серця. Прості поради щодо профілактики серцевих захворювань

Вер 28, 2023

Профілактика серцево-судинних захворювань – це щоденна робота над собою.

Аби не страждати на серцево-судинні захворювання медична світова громадськість радить дотримуватися коду пацієнта з низьким ризиком розвитку захворювань серця і судин: 0; 3; 5; 140; 5; 3; 0.

Розшифровка коду здоров’я

  • 0 – ні палінню.

Ризик смерті від серцево-судинних захворювань зростає вдвічі. Кидаючи курити, ви знизите ризик серцево-судинної смерті на 50%.

  • 3 – щоденна ходьба по 3 км в день або 30-хвилинна фізична активність.

Заняття у родинному колі або з друзями підвищують мотивацію при виконанні вправ.

  • 5 – порцій овочів і фруктів на день.

Завдяки «середземноморській» дієті, яка насичена фруктами, овочами й оливковою олією, а не тваринним жиром, місцеві жителі змогли знизити частоту виникнення гострих серцево-судинних захворювань майже втричі.

  • 140 – рівень систолічного («верхнього») АТ до 140 мм рт.ст.

Слід регулярно вимірювати артеріальний тиск: цю процедуру потрібно проводити після пробудження, не встаючи з ліжка. Такий артеріальний тиск називається базальним і цей показник не повинен перевищувати рівня 130/80 мм рт.ст.

  • 5 – рівень загального холестерину до 5 ммоль/л і 3 – рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) в ліпідограмі до 3 ммоль/л.

При підвищеному рівні ліпідів слід дотримуватися спеціальної гіпохолестеринової дієти, яка стане на заваді розвитку атеросклерозу.

  • 0 – ні – підвищеній масі тіла.

Варто звертати увагу на параметри талії. Навіть при нормальній вазі у чоловіків вона не повинна перевищувати 102 см, а у жінок – 88 см.

Слід пам’ятати, що деякі супутні захворювання, такі як цукровий діабет, хвороби щитоподібної залози збільшують ризик розвитку серцево-судинних ускладнень. Тож, якщо ви страждаєте на такі захворювання, то варто проконсультуватися з лікарем.