• 15.05.2024

Медична конференція щодо забезпечення антибіотикорезистентності

Лис 22, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук провела конференцію щодо небезпек від антибіотикорезистентності. Слухачами виступали медичні працівники районних центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Надія Оперчук наголосила на тому, що останнім часом спостерігається надмірне та неконтрольоване використання антибіотиків, що дає стійкість до протимікробних препаратів. І така проблема є нагальною не лише для нашої країни, а й всього світу. Надто поширена антибіотикорезистентність у країнах із низьким та середнім рівнем доходу.

«Антибіотикорезистентність небезпечна тим, що антибіотики перестають діяти на бактерії. Хвороби несуть загрозу для життя. Вже до 2025 року більша частина препаратів першої лінії втратять свою ефективність», – наголосила головна державна санітарна лікарка Кіровоградщини. Й додала, що за даними ВООЗ, у 2019 році майже 5 млн смертей у світі були пов'язані саме з антибіотикорезистентністю, зокрема, 1,27 млн були безпосередньо спричинені нею.

Як результат, неконтрольоване приймання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які сьогодні лікуються та виліковуються без наслідків, можуть стати смертельно небезпечними. І надто небезпечною є стійкість до протимікробних препаратів в умовах війни, оскільки лікування пораненого військового, що має стійкість до антибіотиків, буде ускладнюватися, отже, і його одужання також.

Як уникнути цієї проблеми:

  • не займатися самолікуванням;
  • не переривати лікування;
  • не використовувати антибіотики, що лишилися після курсу приймання;
  • не ділитися антибіотиками з друзями, родичами, знайомими.

«А ще варто попереджувати інфекції: регулярно мити руки, уникати контакту із хворими людьми та вчасно робити щеплення», - радить Надія Оперчук.