Завідувачка відділення епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Олександрійського районного відділу Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Чабан провела заняття з лікарями КП "Дитяча міська лікарня" ОМР та амбулаторії №7 КП "ЦПМСД м. Олександрії" ОМР з епідеміологічних та клінічних питань: епідеміологія, клініка, діагностика та профілактика гепатиту А.
Акцентували увагу на епідеміологічних та клінічних особливостях гепатиту А, а саме:
- гепатит А – гостре циклічне захворювання, яке зумовлює РНК-вмісний вірус і характеризується короткочасними симптомами інтоксикації, швидкоминучими порушеннями функції печінки, а також відсутністю хронізації процесу;
- це типова антропонозна кишкова інфекція, джерелом якої є хвора людина або вірусоносії-реконвалесценти;
- для гепатиту А характерна сезонність (осінньо-зимовий період) та циклічність;
- у клінічному перебігу виділяють інкубаційний період – у середньому – 15-35 днів, початковий період ( переджовтяничний) – 3-8 днів, жовтяничний період – 7-14 днів та період реконвалесценції тривалістю від 1-2 міс. до 1 року і більше.
Типові форми гепатиту А супроводжуються жовтяницею шкіри, склер, слизових оболонок. У більшості осіб діагностують легку форму захворювання.
Діагностика гепатиту А базується на даних епідеміологічних, клінічних і лабораторних досліджень.
В епідеміологічному анамнезі важливе значення мають дані щодо контакту з хворим на гепатит А за 2-4 тижні до появи симптомів захворювання.
Серед лабораторних методів діагностики етіологічним доказом є виявлення в сироватці крові РНК збудника або антитіл до нього (методи ІФА, ПЛР та ін.). З діагностичною метою виявляють тільки анти-ВГА-IgM, які починають синтезуватись ще до появи перших клінічних симптомів.
Як уникнути зараження від гепатиту А:
- найбільш ефективний засіб захисту – це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд;
- використовувати для пиття лише кип'ячену воду або бутильовану;
- овочі та фрукти мити під проточною водою та обдавати окропом;
- не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- на підприємствах громадського харчування, дитячих дошкільних закладах, гімназіях та ліцеях виконувати санітарно-гігієнічні правила;
- уникати контактів, які мають ознаки інфекційного захворювання.