• 15.05.2024

Щеплення медичних працівників проти грипу в Гайвороні

Лис 23, 2023

У Гайворонському ЦПМСД за участі фахівців Гайворонського відділення ДУ "Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб" провели день щеплень медичних працівників проти грипу, як групи підвищеного епідемічного ризику захворювання на грип.

Щеплення отримали працівники Гайворонської центральної міської лікарні, Гайворонського ЦПМСД та Гайворонського відділення - загалом 52 особи.

Фахівці Гайворонського відділення нагадали відвідувачам амбулаторії, що вакцинація є основним засобом захисту від грипу, COVID-19 та їхніх ускладнень.

У цьому епідсезоні грип прийде пізніше, ніж торік. Поки що в Україні активної циркуляції вірусу немає. Тому в листопаді та грудні доцільно зробити щеплення проти сезонних інфекцій.

Перед щепленням слід пройти огляд у сімейного лікаря. Якщо є ознаки гострого захворювання – вакцинацію відкласти.

Багатьох батьків цікавить питання чи вакцинувати дітей від грипу та за яких умов?

Імунологи радять:

Щеплення проти грипу дуже важливі для дітей, бо грип для них є небезпечним, як сам по собі, через можливий тяжкий перебіг, вірусну пневмонію або дистрес-синдром, так і через можливі ускладнення бактеріальною пневмонією, ускладненням з боку нервової системи та інше.

Щеплення дозволені з 6 місяців. Але, зазвичай, в цьому віці дитина спілкується лише з декількома членами родини тож можна вакцинувати найближчих рідних (принцип «кокон»), а перше щеплення робити на другому році життя, коли основну програму вакцинації буде закінчено.

За інструкцією пропонується першу серію робити двократною з інтервалом місяць. А можна змінити цю схему на однократне щеплення щороку декілька років поспіль з метою надати якнайширший захист за штамовим складом.

Проти пневмокока щеплення можна робити будь-коли.