• 26.04.2024

Куріння чи здоров’я –обирайте самі ?

Тра 31, 2019

«Армія курців поменшає в Україні тоді, коли ця звичка сприйматиметься не як ознака розкутості та модності, а як свідчення відсталості та слабкості»

Андрій Курков – письменник

Всесвітній день боротьби з тютюнокурінням – встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я, відзначається 31 травня кожного року. В 2019 році він проходить під гаслом «Табак і здоров’я легень».

В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.

Причиною появи боротьби з тютюнокурінням є передчасна смертність та хвороби у всьому світі, яким людство здатне запобігати.

На сьогоднішній день, за даними звіту ВООЗ, від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. Більш того, практично кожні 6 секунд у світі помирає людина, яка курить.

Тютюнокуріння в наш час становить одну з найсерйозніших медико-соціальних проблем.

Всі форми споживання тютюну, а також  вплив  продуктів його згорання на тих, хто не курить (пасивне або вимушене куріння), значно підвищують захворюваність і передчасну смертність, що спричиняються більш як 20 різними хворобами.

Більшість досліджень показали, що ризик виникнення захворювань залежить як від кількості викурюваних сигарет, так і від тривалості куріння.

 В тютюновому димі міститься біля 4000 хімічних cполук.

Основними причинами смертей, пов’язаних із тютюнокурінням, є серцево-судинні захворювання (47%); захворювання органів дихання (19%);  рак легень (16%), інші види раку (9%); другі причини (9%). Близько 70%, пов’язаних з тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що  кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

Куріння спричиняє 30% всіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90% всіх випадків захворювання раком легень.

Тютюнокуріння також істотно збільшує ризик розвитку інших форм рака: ротової порожнини, гортані, стравоходу, підшлункової залози, нирок, сечового міхура, шийки матки.

Діти курців мають значно гірші імунологічні показники і тому вони більш схильні до частих вірусних та бактеріальних інфекцій.

Куріння жінок під час вагітності спричиняє не тільки збільшення частоти ускладнень вагітності і випадків внутріутробної смерті плода, зростання ризику викиднів і зниження маси тіла новонароджених, але й позначається на здоров’ї дитини протягом перших 7 – 9 років життя відставанням психічного і фізичного розвитку.

Україну відносять до країн з високою розповсюдженістю куріння. В наш час курять 51% чоловіків працездатного віку в міській і 60% – в сільській місцевості. За 20-річний період поширеність куріння серед міських жінок працездатного віку зросла від 5 до 20%. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.

За даними ВООЗ Україна в абсолютних цифрах знаходиться на 17 місці серед усіх країн по споживанню сигарет, що складає 1,5% всіх сигарет у світі. Якщо у всьому світі на кожну людину припадає в середньому 870 випалюваних за рік сигарет, то в Україні – 1500-1800 або біля 5 сигарет в день, тобто приблизно в 2 рази більше, ніж в середньому на земній кулі. Помірний курець щорічно витрачає на сигарети до 7200 гривень.

Тютюнозалежність – хронічне захворювання, що потребує лікування. Досвід багатьох країн, які досягли значних успіхів у зниженні захворюваності і смертності від хронічних неінфекційних захворювань, довів, що саме  зменшення поширеності куріння вірогідно позитивно впливає на показники  здоров’я.

Шановні мешканці області! Бережіть своє здоров’я  та здоров’я своїх близьких. Вдихаючи тютюновий дим – вбиваєте себе, видихаючи – інших.

 Відділ організації досліджень фізичних і хімічних факторів та епідеміологічного нагляду за неінфекційними хворобами   ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

778 Переглядів