• 26.04.2024

Коли питна вода стає отрутою і загрожує життю малюків та дорослих

Тра 5, 2017

За даним ВООЗ 25% населення планети постійно перебувають під загрозою хвороб, пов’язаних із споживанням недоброякісної питної води.

Україна посідає одне з останніх місць серед країн Європи за рівнем водозабезпечення населення якісною питною водою. Основним джерелом питної води для майже 75% сільського населення країни є джерела нецентралізованого водопостачання — колодязі та каптажі джерел.

Ця проблема є досить актуальною і для нашої області, адже згідно з матеріалами обласної цільової програми “Питна вода Кіровоградської області” на 2012-2020 роки — лише 25% із 1003 сільських населених пунктів області забезпечено централізованим водопостачанням. Тобто 75% сільського населення споживає воду з нецентралізованих джерел – колодязів.

Невідповідність питної води за показниками безпечності та якості є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні хвороби, як вірусний гепатит А, гастроентероколіти, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози тощо).

На жаль, заходи з покращання якості колодязної води у більшості випадків не забезпечують помітних зрушень.

І перш за все це стосується нітратів. Нітрати – це солі азотної кислоти, які є  постійними складниками природних вод. Якщо їх концентрація в питній воді не перевищує 50 мг/л (за нітрат-іоном), то така вода не шкідлива для вживання. Однак результати вибіркових моніторингових досліджень питної води з громадських колодязів області, що були проведені фахівцями Установи протягом І кварталу поточного року довели, що в 70% випадків вона має наднормативний вміст нітратів (при середньому показнику по Україні — 21,7%).

На території Знам’янського району жодна з досліджених проб води з громадських колодязів не відповідала вимогам за вмістом нітратів (100%), в Олександрійському районі 84%, Світловодському – 75%, Новоархангельському – 71%, Петрівському – 60%, Кіровоградському районі – 43%, м.Олександрія — 33%.

Вода питна з індивідуальних колодязів Олександрівського, Олександрійського, Устинівського та Добровеличківського районів не відповідає гігієнічним нормативам за вмістом нітратів у 100% досліджених проб. В Долинському районі цей показник сягає 85%, в Онуфріївському районі – 76%, Благовіщенському – 75%,  Компаніївському – 71,4%, Новгородківському – 67%.

Вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно дітям до 1 року – адже призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії, внаслідок якої все частіше реєструються летальні випадки! За інформацією ДЗ “Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України”, протягом 1 кварталу поточного року, в с.Стара Оржиця, Згурівського району Київської області зареєстровано один випадок захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію дитини віком 4-х місяців, для приготування харчування якої використовувалась колодязна вода. На щастя малюк залишився живий.

Крім того, в організмі людини нітрати в процесі хімічних реакцій відновлюються до нітритів, які в подальшому, реагуючи з амінами й амідами, беруть участь в утворенні нітрозамінів, які мають канцерогенні властивості. Саме тому вживання води з наднормативним вмістом нітратів срияє підвищенню ризику щодо онкогенної захворюваності.

Слід зазначити, що єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень. Запрошуємо власників громадських та індивідуальних колодязів перевірити якість води в них.

Будьте здорові, пийте воду належної якості та бережіть здоров’я своїх дітей та власне!

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

871 Переглядів