• 03.05.2024

Надія Оперчук: інтерв’ю телеканалу «Суспільне Кропивницький» – про перший випадок вірусу грипу, який зареєстровано на Кіровоградщині у цьому епідсезоні

Гру 12, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук повідомила в інтерв’ю телеканалу «Суспільне Кропивницький» про реєстрацію першого лабораторно підтвердженого випадку вірусу грипу А на Кіровоградщині методом полімеразної ланцюгової реакції (метод ПЛР) – це перший у цьому епідсезоні випадок вірусу грипу А, який зафіксовано в 10-річного хлопчика із м. Кропивницький.

За словами Надії Оперчук, на минулому тижні за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я області звернулося 3 937 мешканців Кіровоградщини. Рівень захворюваності та кількість звернень відповідають епідемічному сезоні саме у листопаді та грудні місяці. Якщо порівняти цифри із попереднім тижнем, то на цьому тижні зафіксовано на 10 випадків більше звернень, ніж на попередньому.

Станом на сьогодні епідситуація з грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій відносно спокійно та контрольована, епідемічний поріг не перевищений, і значення сьогоднішнього рівня захворюваності знаходиться на позначці -8,4% до значення епідпорогу.

«Що стосується дослідження на віруси грипу, аденовіруси, - говорить Надія Оперчук, - то наша вірусологічна лабораторія проводить дослідження щодня й протягом тижня доставляється від 10 до 15 зразків від закладів охорони здоров’я. На минулому тижні було відібрано 12 проб, серед них у хлопчика й виявлено вірус грипу А».

Надія Оперчук нагадала: щороку епідсезон розпочинається із жовтня місяця і триває по травень. У минулому епідсезоні було 349 випадків грипу. Із них – 4 віруси грипу В, решта – грипу А. Тобто в області переважає циркуляція грипу вірусу А.

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області наголошує: «Кожного року на період епідсезону обов’язково треба захиститися і зробити щеплення від грипу. Цьогоріч з 1 жовтня в області почалася вакцинація від грипу. Сьогодні вакциновано майже 3 тис. осіб. Половина із них – це медичні правники. Також 245 дітей віком від 6 місяців до 5 років. Решта – люди поважного віку і пацієнти, які мають хронічні захворювання та підвищують свій імунітет, роблячи щеплення».