• 02.05.2024

Надія Оперчук: епізоотична ситуація зі сказу та надання антирабічної допомоги в області

Січ 24, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук зазначає, що з початку 2024 року епізоотична ситуація зі сказу на Кіровоградщині залишається напруженою.

Станом на 24.01.2024 р. в області зареєстровано 9 лабораторно підтверджених випадків сказу тварин: у Кропивницькому районі – 5, Олександрійському – 3 та Новоукраїнському – 1.

Аналіз структури хворих на сказ тварин у поточному році свідчить, що понад дві третини становлять «домашні» тварини – це собаки та коти, решта – лисиці.

За словами Надії Оперчук, з початку 2024 року до закладів охорони здоров’я області звернулося 103 людей, яких покусали тварини. Курс антирабічних щеплень призначили 33 постраждалим.

За останній тиждень зареєстровано 40 звернень з приводу травмування безпритульними тваринами.

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області нагадує: сказ – це особливо-небезпечна інфекція, що передається контактним шляхом через слину, при укусі твариною та вражає центральну нервову систему у вигляді специфічного енцефаліту й завжди призводить до смерті.

Запобігти захворюванню можливо лише завдяки своєчасному зверненню за медичною допомогою до найближчого травматологічного пункту, де лікар визначить потребу у призначенні курсу щеплень від сказу та надасть кваліфіковану медичну допомогу.

Антирабічні препарати в закладах охорони здоров’я Кіровоградської області є в достатній кількості – це антирабічна вакцина та антирабічний імуноглобулін. Щеплення проводяться безкоштовно.