• 19.05.2024

Вакцинація проти ВПЛ може запобігти понад 90% ракових захворювань, пов’язаних з вірусом

Січ 26, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію:

За даними CDC, з 2006 року, коли вакцина була вперше рекомендована, кількість інфікування типами ВПЛ, що спричиняють рак та генітальні бородавки, зменшилися на 88% серед дівчат-підлітків і на 81% серед молодих дорослих жінок.

Вакцинація проти ВПЛ зменшила кількість передракових станів РШМ у молодих жінок.

Захист, який забезпечує вакцина проти ВПЛ, триває довго. За спостереженнями, близько 12 років після вакцинації захист від ВПЛ залишався високим, без ознак зниження.

Коли та кому робити щеплення?

Дітям рекомендовано проводити щеплення 2-ма дозами у віці 9-14 до початку статевого життя. Щеплення роблять і хлопцям також, адже вони можуть бути носіями вірусу.

Людям, які живуть із ВІЛ, для захисту від папіломавірусної інфекції, незалежно від виробника вакцини та віку вакцинації, потрібно ввести 3 дози вакцини.

Така вакцинація рекомендована не всім дорослим старше 26 р, оскільки у цьому віковому діапазоні вона може бути не такою ефективною. Однак після консультації з лікарем дорослі також можуть зробити щеплення. Зверніться до сімейного лікаря, щоб проконсультуватись або отримати направлення до профільного фахівця.

Щепитися можна власним коштом.

Реакції організму на щеплення

У багатьох людей немає поствакцинальних реакцій. Трапляються повідомлення про біль у місці уколу. Найпоширеніші поствакцинальні реакції:

  • біль, почервоніння або набряк у руці в місці уколу
  • лихоманка
  • запаморочення або непритомність (непритомність після будь-якої вакцини, зокрема проти ВПЛ, частіше трапляється серед підлітків)
  • головний біль або відчуття втоми
  • нудота
  • біль у м’язах або суглобах.

Щоб уникнути непритомностей або травм, підліткам під час вакцинації та протягом 15 хвилин після уколу слід посидіти або полежати. Людям з тяжкою алергією на компоненти вакцини не варто проводити щеплення.

Більше інформації на сайти ЦГЗ: https://bit.ly/3TIzQUZ