• 03.05.2024

Інтерв’ю Надії Оперчук «CBN: Центральноукраїнське бюро новин»: ситуація з ГРВІ, грипу та COVID-19

Лют 26, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю «CBN: Центральноукраїнське бюро новин» щодо епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ, а також COVID-19.
За словами Надії Оперчук, протягом останнього тижня цього року епідситуація на Кіровоградщині стабілізувалась.
«Ми фіксуємо зниження захворюваності. На минулому тижні до закладів охорони здоров’я області звернулось 5340 мешканців. Із них 66% — це діти та підлітки віком до 17 років. Порівняно з минулим тижнем зареєстровано на 320 випадків звернень менше».
Загалом на минулому тижні до вірусологічної лабораторії надійшло 8 зразків біологічного матеріалу від хворих із тяжким гострим респіраторним синдромом або грипоподібним захворюванням. Було виявлено 3 групи грипу А та 1 — грипу В.
З початку епідсезону в області зареєстровано 67 випадків лабораторно підтвердженого грипу, серед них — 3 випадки групи А, решта — вірус грипу В.
Щодо COVID-19 підвищення захворюваності не зафіксовано, спостерігається тенденція до зниження. На минулому тижні зареєстровано 31 випадок коронавірусної хвороби, що набагато менше, ніж за попередній тиждень — 50 випадків.
«Єдиний надійний захист від ГРВІ та грипу є вакцинація сезонними вакцинами. У разі виникнення симптомів грипу чи ГРВІ варто звертатись до сімейного лікаря та не займатись самолікуванням», — наголошує Надія Оперчук.
За її словами, в області зареєстровано 4660 профілактичних щеплень від грипу, серед них — майже 2000 медичних працівників, решта — люди поважного віку, люди з хронічними захворюваннями, а також працівники сфери обслуговування.