• 02.05.2024

На Кіровоградщині зафіксовано перший випадок дирофіляріозу

Бер 15, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук поінформувала, що на Кіровоградщині у 46-річної мешканки Кропивницького видалили гельмінта довжиною 10 сантиметрів та направили його для ідентифікації до бактеріологічної лабораторії Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Фахівці Центру підтвердили при дослідженні видаленого гельмінта, що це була самка.
«Зразок біологічного матеріалу гельмінта був направлений на підтвердження до Національної вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України, і на підставі верифікації остаточний діагноз підтвердився: «Дирофіляріоз верхньої повіки», – зазначила Надія Оперчук.
Дирофіляріоз (лат. dirofilariasis) — це зоонозний гельмінтоз, який спричинюють гельмінти роду Dirofilaria. У людей, як правило, дирофіляріоз проявляється підшкірними вузлами, вузловими ураженнями легеневої паренхіми, у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.
За словами Надії Оперчук, перші випадки дирофіляріозу на Кіровоградщині почали реєструвати у 2003 році. Протягом 2022-2023 року цю хворобу в області не реєстрували.