• 29.04.2024

Надія Оперчук: інтерв’ю телеканалу «Суспільне Кропивницький» про ситуацію щодо сказу

Бер 29, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю телеканалу «Суспільне. Кропивницький» щодо ситуації із захворюванням на сказ.

За її словами, з початку нинішнього року у Кропивницькому було три осередки сказу.

«У січні виявили сказ у домашнього кота. Тоді ми мали чотири контактні особи, котрим призначили антирабічне лікування. У березні стало відомо про ще два лабораторно підтверджених випадки сказу у тварин. Перший, коли виявили в місті скажену лисицю, від якої на щастя ніхто не постраждав і до лікарень ніхто не звертався. На минулому тижні зафіксували сказ у домашньої собаки, якій надавали медичну допомогу. В поле зору медиків потрапило шість контактних осіб», – зазначила Надія Оперчук.

Нині вирішується питання про проходження людьми відповідних антирабічних щеплень.

На всіх територіях області з початку року 386 осіб звернулися до медзакладів після травмування, покусів, ослинення їх тваринами. У 33 % (це 126 постраждалих) було призначене лікування.

Захворювання на сказ – це особливо небезпечне інфекційне захворювання.

Тому протягом 10 хвилин після укусу чи ослинення, постраждалому необхідно промити рану водою з мильним розчином та накласти асептичну пов’язку і звернутися за антирабічною допомогою до найближчого медичного закладу: до травмопункту, травматолога чи хірурга, де фахівці навчені надавати спеціальну антирабічну допомогу.

Нині в області всі центри первинної медико-санітарної допомоги проводять щеплення проти сказу, оскільки антирабічна вакцина є в наявності.