• 21.09.2024

Як харчуватися під час посту, щоб не нашкодити організму?

Кві 1, 2024

Цьогоріч Великодній піст 2024 розпочався 18 березня та закінчиться у суботу, 4 травня.

Це – головний та найсуворіший піст у християн: він передбачає цілковиту відмову від м’ясних та молочних продуктів. У цей період віряни відмовляються від розваг, веселощів, щоб приділити весь свій вільний час духовному розвитку.
Як правильно побудувати раціон харчування під час посту, щоб не нашкодити організму?
Пам’ятайте! У період посту потрібно харчуватися повноцінно, збалансовано і різноманітно. Адже це важливо для здоров’я і нормальної діяльності організму.
Орієнтуйтеся на здорове харчування: половину їжі мають займати овочі, чверть – білки і ще чверть – вуглеводи.
Традиційні для українців страви: печена картопля, вареники та пиріжки з найрізноманітнішими пісними начинками, всілякі каші, квашена капуста, узвари – це все можна й треба їсти!
Рекомендуємо вживати горіхи, лляне та гарбузове насіння, морську капусту та гриби.
Під час посту не повинно виникати дефіциту вітамінів. Адже овочі, фрукти, зелень та ягоди, багаті на вітаміни, під час посту можна їсти в необмеженій кількості.
Не забувайте про воду! Достатня її кількість бадьорить і освіжає, сприяє розрідженню крові, знижує ймовірність утворення тромбів, допомагає боротися із зайвою вагою, зменшує ймовірність виникнення інсультів та інфарктів, тож варто щодня випивати не менше 1,5-2 літрів води.
Піст покликаний очищати як фізично, так і духовно. Тож перед початком Великого посту варто відвідати церкву, сповідатися й причаститися. А ще приділяйте час щоденній молитві. Якщо ви з якихось причин не в змозі дотримуватися суворих обмежень у їжі, не примушуйте свій організм, а ліпше працюйте над власним внутрішнім станом: уникайте конфліктів, сварок, допомагайте іншим. Будьте терплячими і добрими, особливо до тих, хто потребує вашої допомоги.