• 05.05.2024

Надія Оперчук: інтерв’ю телерадіокомпанії «TTV» – що варто знати про кліщів?

Кві 12, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю телерадіокомпанії «TTV» щодо ризиків, алгоритму дій при укусі кліща та надала інформацію стосовно аналізів в лабораторії особливо небезпечних інфекцій.

Кліщі – це ті маленькі паразити, чиїх укусів людині слід остерігатися під час перебування на природі, особливо – в зонах зелених насаджень. Не всі кліщі в природі є інфікованими. Але інфіковані кліщі можуть бути переносниками 150 інфекційних хвороб, а найпоширенішими з них в Україні є кліщовий вірусний енцефаліт та бореліоз, більш відомий як хвороба Лайма.

Зі слів Надії Оперчук, укус кліща є відчутним для людини, бо разом зі слиною він виділяє анестезуючу рідину. Лише через деякий час на місті укусу з'являється почервоніння та свербіж, набряк.

Надія Оперчук рекомендує кожні дві години робити самоогляд, щоб своєчасно виявити кліща. Доведено: якщо кліщ інфікований і перебував у тілі людини до однієї доби, то ризик інфікування буде мінімальний, але якщо кліщ пробув в тілі людини до 3 діб, то інфікування наближається до 100%.

У природі існує два піки сезонної активності кліщів: весняний та осінній, саме тоді люди найчастіше звертаються щодо присмоктування кліщів.

За весь 2023 рік до закладів охорони здоров’я в Кіровоградській області звернулись 810 пацієнтів. На початок квітня 2024 р. ми вже фіксуємо 82 звернення людей з присмоктуванням кліща, яких доставили до лабораторії особливо небезпечних інфекцій для дослідження.

За минулий рік в лабораторії особливо небезпечних інфекцій було досліджені 1138 кліща, з них у 152 виявлено збудник Лайма-бореліоза, що складає 15.4%. В цьому році було досліджено 386 кліщів, із них – 70 інфіковані бореліями, - це складає 18.6%, тож хвороба Лайма має тенденцію до зростання.

Фахівці Центру проводять моніторинг в парках та зонах відпочинку й надають рекомендації  про проведення акарицидних оброблянь.

На збільшення кліщів впливає багато факторів. Крім потепління, є важливість проводити акарицидну обробку територій у комплексі з дератизаційною обробкою від гризунів, які є основними розповсюджувачами кліщів.