• 03.05.2024

Обласний форум із нагоди Всеукраїнського дня довкілля «Екологія області у часи викликів» у Кропивницькому

Кві 22, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук узяла участь у заході з нагоди Дня довкілля - обласному форумі «Екологія області у часи викликів», на якому були присутні заступник начальника обласної військової адміністрації Юрій Миколаєнко, заступник голови обласної ради Юрій Семенюк, директор департаменту екології та природних ресурсів ОВА В’ячеслав Дубровський та інші учасники.

Говорили про загрози для навколишнього середовища Кіровоградщини та шляхи розв'язання проблем, які виникають у зв’язку з цими загрозами. Захід відбувся у Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського. Надія Оперчук доповідала у двох блоках:
1. Відзначила про важливість якості води в умовах воєнного стану, адже війна негативно вплинула на екологію в цілому. Проби води відбираються в лабораторії Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб щодня: 14 проб питної води досліджуються на бактеріологічні показники, 8 проб - на санітарно-хімічні показники.
Розповіла про нітрати, які мають високу токсичність для людини та метгемоглобінемію - захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну у крові, причиною виникнення якого є токсична дія нітратів, що полягає в кисневому голодуванні тканин. Наголосила, що вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно дітям до 1-го року.
Фахівці лабораторій проводять також дослідження місць масового відпочинку.
2. Надала інформацію стосовно щоденного моніторингу за радіаційним фоном на території Кіровоградської області, який забезпечують 15 постів радіаційного спостереження і дозиметричного контролю Кіровоградського обласного центру контролю та профілактика хвороб.
Виміри проводяться тричі на добу. У період воєнного стану проведено понад 35 тисяч вимірювань радіаційного фону. Відхилень жодного разу не зафіксовано, показники радіаційного фону в межах допустимих рівнів.
Безумовно, війна вкрай негативно впливає на атмосферне повітря, забруднює ґрунти, знищує тваринний і рослинний світ, тому ми маємо дбати про навколишнє середовище, намагатися відновити пошкоджене. І щоденні дослідження якості води та гамма-фону на територіях Кіровоградщини вкрай важливі. Ми маємо прогнозувати переміщення шкідливих речовин на території, щоб вчасно запобігти негативним екологічним наслідкам та захистити здоров'я людей.