• 11.05.2024

21 листопада світова спільнота відзначає Міжнародний день відмови від куріння (NoSmokingDay)

Лис 20, 2019

Сьогодні  немає  жодних сумнівів  у  тому,  що  куріння  негативно впливає практично на усі системи та органи людини, суттєво підвищуючи ризики захворіти на серцево-судинні, респіраторні, онкологічні захворювання, діабет тощо. Куріння негативно впливає на ендокринну систему, особливо жіночу. У жінок, які курять, частіше виникають аменорея, кровотечі, зниження естрогенів в крові, рання менопауза, у 15-30% жінок діагностується дифузно-токсичний зоб. Куріння жінок під час вагітності спричиняє не тільки збільшення частоти ускладнень вагітності і випадків внутріутробної смерті плода, зростання ризику викиднів і зниження маси тіла новонароджених, але й позначається на здоров’ї дитини протягом перших 7-9 років життя відставанням психічного і фізичного розвитку. Також, достатньо  даних про  шкоду  пасивного  куріння,  яке  особливо  шкодить  вагітним  жінкам  та  дітям. Діти курців мають значно гірші імунологічні показники і тому вони більш схильні до частих вірусних та бактеріальних інфекцій.

Попри це 8,2 млн людей в Україні є курцями.

  • щороку у світі від хвороб, спричинених курінням, помирає понад 8 млн осіб, з них 1,2 млн – це пасивні курці;
  • в Україні куріння щорічно забирає життя близько 85 000 осіб, що становить 12% від загальної смертності;
  • 23% дорослих українців та 14,9% підлітків вживають тютюнові вироби, в тому числі курять електронні сигарети!

За даними ВООЗ Україна в абсолютних цифрах знаходиться на 17 місці серед усіх країн по споживанню сигарет, що складає 1,5% всіх сигарет у світі. Якщо у всьому світі на кожну людину припадає в середньому 870 випалюваних за рік сигарет, то в Україні – 1500-1800 або біля 5 сигарет в день, тобто приблизно в 2 рази більше, ніж в середньому на земній кулі.

Кіровоградська область посідає  друге місце по Україні, за даними опитування – 186,46 тис. осіб у віці 12 років і старшому повідомили що курять.

Помірний курець щорічно, в середньому, витрачає на сигарети до 7200 гривень.

Сьогодні, із розвитком технологій на ринку, з’являються нові продукти, такі як електронні сигарети  та  системи  для  нагрівання  тютюну,  які  виробники  просувають  як  продукти  «зниженого ризику». На фоні скорочення поширеності куріння звичайних сигарет, ці вироби набувають усе більшої популярності, зокрема, серед підлітків та молодих людей, і повертають куріння у статус норми. Це становить неабиякі загрози для громадського здоров’я.

Що потрібно пам’ятати про електронні сигарети?

Не доведено, що ці вироби допомагають відмовитися від куріння, хоча деякі курці використовують  їх  для  того,  щоб  кинути  курити.

У випадку використання е-сигарет для відмови від куріння, потрібно встановити конкретну  дату  повної  відмови  від  куріння. Кальяни також не є засобами відмови від куріння, а також може бути причиною передачі інфекційних захворювань.

 Шановні мешканці області! Бережіть своє здоров’я  та здоров’я своїх близьких. Вдихаючи тютюновий дим – вбиваєте себе, видихаючи – інших.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

 

933 Переглядів