• 04.05.2024

Надія Оперчук: брифінг у Кіровоградській ОВА щодо ситуації з хворобою Лайма в регіоні

Кві 23, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук провела брифінг у Кіровоградській обласній військовій адміністрації щодо захворювання людей на хворобу Лайма.

 

Під час заходу Надія Оперчук повідомила, що у Кропивницькому та Світловодську цьогоріч реєстрували по одному випадку захворювання у людей хвороби Лайма. Нині обоє пацієнтів проходять курс лікування.

«Ще в одному випадку – підозра на інфікування хворобою Лайма. Йдеться про десятирічну дитину зі Знам’янки. Поки що лікується попереджувально амбулаторно. Фахівці лабораторії тим часом проводять дослідження», – повідомила головна державна санітарна лікарка області.

За її словами, і в Україні в цілому, і в області, зокрема, простежується тенденція до зростання кількості випадків інфікування хворобою Лайма.

Так, у 2022 році фахівці Кіровоградського обласного центру контролю і профілактики хвороб зареєстрували 61 випадок хвороби, з них 8 – серед дітей. У 2023-ому випадків захворювання було 80, 10% становили – діти.

Надія Оперчук наголосила, що у лабораторії особливо небезпечних хвороб Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб приймають кліщів на дослідження за заявою громадян.

Водночас фахівці Центру обстежують території парків та скверів на наявність заражених хворобою Лайма комах.

У лабораторії (станом на ранок 22 квітня) дослідили 654 кліщів, із них сто були з позитивним результатом.

Надія Оперчук зупинилася на тому, як проявляється хвороба Лайма у людей: після укусу кліщем підвищується температура тіла, зֽ’являються головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі, спостерігається загальне нездужання.

Рекомендації, як уникнути укусів кліщів:

  • подбати про відповідні одяг та взуття під час прогулянки (біле чи світле, з довгим рукавом, має закривати повністю ноги);
  • застосовувати засоби для відлякування комах – репеленти та акарциди;
  • після прогулянок ретельно оглядати тіло щодо появи на ньому кліщів.