• 06.05.2024

У Гайворонській громаді стартував Всеукраїнський тиждень імунізації

Кві 24, 2024

Медичні працівники Голованівського районного відділу Кіровоградського обласного центру контрою та профілактики хвороб запрошують на вакцинацію дорослих і дітей. Наголошують, що в умовах воєнного часу зволікати або відмовлятися від щеплень – дуже ризиковано. Рівень небезпеки виникнення спалахів інфекційних хвороб – кір, дифтерія, кашлюк, поліомієліт, правець та COVID-19 – досить високий.

Медична інфраструктура наразі є вразливою й перевантаженою, а люди через перманентний стрес стають дедалі уразливішими до інфекцій. Тому, замислитись про вакцинацію вкрай важливо.

Пандемія COVID-19 закінчилася, але вакцинація залишається, адже зараз, як кажуть епідеміологи, людство має навчитися жити з цією хворобою, як навчилося жити, наприклад, із грипом. Вакцина запобігає виникненню ускладнень захворювання, тому краще провакцинуватися, не сподіваючись, що легкий перебіг цієї підступної коронавірусної хвороби мине без наслідків.

Які щеплення ще потрібні?

Діти мають бути вакциновані відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, краснухи, епідпаротиту, дифтерії, поліомієліту, правця, кашлюку, Hib-інфекції. Починати вакцинацію слід із першого дня життя, ще в пологовому відділенні.

У дорослому віці ревакцинація проти дифтерії та правця починається у 26 років й надалі через кожних 10 років.

Держава закуповує всі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень, і ви можете їх отримати безоплатно. Усе, що треба зробити, – звернутися до сімейного лікаря.