• 16.05.2024

Не відмовляйтесь від щеплень! Від вакцинації залежить не тільки здоров’я – іноді й життя!

Кві 29, 2024

З 24 по 30 квітня 2024 року проводиться Український тиждень імунізації у межах Європейського тижня імунізації за ініціативи Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Сьогодні, 29 квітня, завідувачка відділу імунопрофілактики Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталя Дьяченко провела інформаційно-просвітницьку кампанію серед батьків дітей, які відвідали КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Кропивницького».
Імунізація населення, у т.ч. внутрішньо переміщеним особам, проводиться в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини КНП «ЦПМСД №1» та КНП «ЦПМСД №2», а також у пункті щеплень КНП «АЗП-СМ» міської ради м. Кропивницького», що в с. Гірничому.
У період воєнного стану надзвичайно актуальними постають питання збереження здоров’я військовослужбовців, як одного із чинників підвищення боєздатності військ та профілактики серед них інфекційних хвороб, у тому числі правця. Водночас існує високий ризик і серед цивільного населення.
При травматичних ураженнях шкірного покриву важливо своєчасно звернутися за медичною допомогою та провести екстрену профілактику правця, яка передбачає первинну хірургічну обробку рани з призначенням профілактичних щеплень для створення імунологічного захисту.
В Україні випадки захворювання на правець реєструвались відповідно:
2020 р. – 12 випадків, 2021 р. – 7 випадків, 2022 р.– 12 випадків, 2023 р. – 6 випадків.
У Кіровоградській області останній випадок захворювання на правець зареєстрований у 2013 році у 49-річного мешканця Онуфріївського району,
с. Омельник, який закінчився летально. Летальність при цьому захворюванні вище 40%.
Не нехтуйте вакцинацією! Прості речі рятують життя!