• 26.04.2024

Епідемічна ситуація з кору в Кіровоградській області. Профілактика кору.

Чер 6, 2017

У Кіровоградській області за 5 місяців 2017 року зареєстровано два випадки кору:

  • 1 випадок у дорослого чоловіка з Гайворонського району

  • 1 випадок у дитини в м. Кропивницькому (дитина прибула з Івано – Франківської області).

В 2015 році в Кіровоградській області захворюваність на кір не реєструвалась. В 2014 році – зареєстровано 57 випадків.

Кір – це гостре інфекційне захворювання, викликається вірусом роду Morbillivirus. Супроводжується інтоксикацією, катаральним запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів та очей, плямисто – папульозним висипом.

Джерелом інфекції є хворий, який може інфікувати оточуючих за два дні до появи перших симптомів захворювання та залишається небезпечним протягом  перших чотирьох днів висипань. Вірус кору швидко гине при нагріванні, ультрафіолетовому опроміненні та під впливом дезінфікуючих засобів.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Зараження через третіх осіб та різні предмети не відбувається через малу стійкість вірусу у зовнішньому середовищі. До кору високо сприйнятливі всі люди, які не хворіли на нього і не щеплені проти нього

Інкубаційний період складає від 7 до 21 дня. У перебігу захворювання виділяють три періоди: перший – початковий або катаральний, другий – період висипань і третій – пігментації.

Початок захворювання гострий. У хворих з’являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура зазвичай висока, хворі скаржаться на головний біль, слабкість, нежить, кашель, з’являються  симптоми кон’юнктивіту. До кінця першого — початку  2-го тижня захворювання на слизовій оболонці щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою. Це важлива діагностична ознака. Плями існують 2-3 дні, іноді довше і зазвичай зникають з появою висипу. Температура на короткий час знижується, потім, як правило, підвищується знов, і у хворого з’являється висип. Перші елементи висипу з’являються за вухами і на обличчі, потім висип поширюється на тулуб і кінцівки. Елементами висипу є плями — папули (горбки), що піднімаються над поверхнею шкіри.

НАГАДУЄМО, що надійним методом попередження кору  та інших керованих засобами імунопрофілактики інфекцій є своєчасна вакцинація. Активна імунізація проводиться живою ослабленою вакциною. Після введення вакцини стійкий тривалий імунітет розвивається у 98-99% випадків. Вакцинацію проводять у віці 12 місяців, ревакцинацію у 6 років.

Своєчасно зроблені профілактичні щеплення захистять вашу дитину від цих захворювань.

Заступник директора                                                 Н.Оперчук

Лікар епідеміолог                                                      А.Головань

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

961 Переглядів