• 27.04.2024

Звертаємо увагу, що у природі активізувались кліщі!

Бер 31, 2021

В природі з початком теплої пори року розпочинається активація кліщів.

Мешканці області почали доставляти для дослідження кліщів, що на них напали під час відпочинку.

Не всі кліщі в природі є інфікованими. Але кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин.

Укуси кліщів загрожують людині такими інфекційними хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка, хвороба Міямото, тощо.

В м. Кропивницькому цілодобово працюють травматологічні пункти, де видалять кліща та оброблять місце укусу:

– звернення дорослих осіб в травматологічний пункт Комунальне некомерційне підприємство «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Міської ради міста Кропивницького. (м. Кропивницький, вул.Короленка, 56),

– звернення дітей в травматологічний пункт комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна дитяча лікарня Кіровоградської обласної ради» (м. Кропивницький, вул. Преображенська, 79).

Кліща (голодний, який не встиг напитися крові, видалений повністю та залишився живим) необхідно доставити в лабораторію особливо – небезпечних інфекцій нашої установи (м. Кропивницький, вул. Пушкіна, 40/9) для дослідження. З метою зберігання та транспортування кліща необхідно загорнути в легко зволожений медичний бинт та помістивши у невелику скляну банку з кришкою. В такому вигляді кліщі можуть залишитися живими при температурі від +4 до + 8 ° декілька днів.  Лабораторному дослідженню підлягають лише живі та непошкоджені кліщі на договірних умовах.

Протягом 2020 року доставлено 619 екземплярів кліщів, з них 5,5 % інфіковані збудником хвороби Лайма.

Будьте здорові та бережіть себе!

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

1 149 Переглядів