• 26.04.2024

Моніторинг циркуляції ентеровірусної інфекції на Кіровоградщині

Чер 14, 2017

Ентеровірусні інфекції – це особлива група інфекційних хвороб, збудниками яких являються транзиторні мешканці шлунково – кишкового тракту (іноді носоглотки) людини. Звідти вони можуть розповсюджуватись і уражати інші органи, викликаючи захворювання  з дуже різноманітними клінічними проявами:

– ураженням центральної нервової системи – поліомієліт, менінгоенцефаліт,  менінгіту, енцефаліт

–     ураженням органів травлення – ентерит, гепатиту, панкреатит

–     ураженням кровообігу – міокардіопатії

– ураженням органів дихання – ринофарингіт, пневмонії новонароджених.

Крім того ентеровіруси можуть стати причиною герметичної ангіни, геморагічного кон’юктивіту, везикулярного стоматиту, екзантеми, а також не можна недооцінювати роль ентеровірусів у розвитку соматичної патології (цукровий діабет, уроджені вади розвитку), тощо.

Враховуючи широкий поліморфізм клінічних проявів та відсутність патогномоничних симптомів значно ускладнюється клінічна діагностика ЕВІ особливо для спорадичних випадків, тому для встановлення діагнозу захворювання необхідний детальний збір епідеміологічного анамнезу та проведення лабораторних досліджень.

Вірусологічна лабораторія обласного лабораторного центру постійно проводить вірусологічний моніторинг циркуляції ентеровірусів в об’єктах довкілля та серед різних груп населення. В роботі використовується як класичний вірусологічний (із застосуванням культури клітин) так і сучасний (молекулярно – генетичний) методи досліджень.

Дослідженню підлягають проби питної води та води  відкритих водойм, стічної води інфекційних стаціонарів та господарсько- побутові стічні води міських каналізаційних колекторів, біологічний матеріал від хворих з діагностичною метою та від здорових з профілактичною метою .

З біоматеріалу хворих та при дослідженні  об’єктів навколишнього середовища  за 2016 рік виділено  у  5 – х здорових осіб та 1 пробі стічних вод (з очисних споруд ВКГОКВП «Дніпро-Кіровоград»)– вакцинний штам поліовірусу 1 типу.

За 5 місяців 2017 року на ентеровіруси в вірусологічній лабораторії було проведено дослідження 94 проби. З біоматеріалу хворих, здорових осіб та при дослідженні  проб з об’єктів навколишнього середовища ентеровірусів (в т. ч. вірусу поліомієліту) не  виділено.

Заступник директора                                                    Н.І Оперчук

 

Завідувач

вірусологічною лабораторією                                      І.Б. Кучеренко

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

820 Переглядів