• 26.04.2024

З ДНЕМ МЕДИЧНОГО ПРАЦІВНИКА

Чер 16, 2017

Професія медика є найдавнішою у світі, оскільки хвороби та травми виникли разом з першими людьми.

Батьком медицини є Гіппократ – лікар, реформатор давньогрецької медицини, автор знаменитого «Кодексу Гіппократа», творець вчення про темперамент людини, а також автор етичного кодексу лікаря, так званої «Клятви Гіппократа», яку дають медики в багатьох країнах світу. На його думку у всіх хвороб є природні причини, як то: вплив навколишнього середовища, вік і харчування, умови праці та інші.

День медичного працівника відзначають на державному рівні вже понад 35 років.  В Україні, згідно з Наказом Президента України № 281/94 від 03 червня 1994 року, день Медичного працівника відзначають у третю неділю червня.

Не менш важливий внесок в попередження  та профілактику інфекційних та неінфекційних хвороб вкладають фахівці  ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України».

До складу обласного лабораторного центру увійшли 5 відокремлених структурних лабораторних відділів –   Кіровоградський та Олександрійський міськміжрайонні відділи, Маловисківський, Новоархангельський та Новгородківський  міжрайонні відділи.

Наші фахівці ніколи не стояли осторонь, коли виникали надзвичайні ситуації. Так в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС прийняло участь 76 фахівців.

Одночасно, із вдячністю, до колег лікувальних закладів за нелегку працю,  не слід забувати й про важливий аспект, а саме — умови праці. Кожного дня, щозміни, на медичних працівників впливає ціла низка шкідливих виробничих факторів. Від несприятливих мікрокліматичних умов, фізичних, хімічних та біологічних факторів, так і до психо-емоційного напруження  та фактору фізичного навантаження. Ціла низка різних інфекцій, завдає ризику  медичному персоналу, отримати професійне захворювання. Від туберкульозу, ВІЛ-СНІДу, гепатитів до різноманітних інфекційних і паразитарних захворювань, яких просто безліч.

Обравши своєю діяльністю збереження і зміцнення здоров’я людини, працівники обласного лабораторного центру МОЗ України  віддають всі сили задля збереження здоров’я та життя людей, продовжують добрі починання минулих років, підтримують надбаний авторитет, відстоюють інтереси області, забезпечують санітарно-епідемічне благополуччя населення – як міцний протиепідемічний щит.

Здоров’я нації, народу – почесна та нелегка справа. Але ця справа звіку-зроду, є суттю Медпрацівника.

Шановні колеги! Вітаємо Вас з Днем Медичного працівника!

 

 

Директор

ДУ “Кіровоградський ОЛЦ МОЗ України”                                                   І.І.Касьяненко

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 065 Переглядів