• 15.05.2024

Профілактика харчових отруєнь

Лип 9, 2021

Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами.

 

Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили у продукті. До них належать ботулізм та стафілококові токсикози.

 

 

 

 

Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Однак до типових проявів харчового отруєння належать:

  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • нудота і блювання;
  • зневоднення організму;
  • відсутність апетиту та слабкість;
  • підвищення температури.

 

У 2021 році в м Кропивницький зареєстровано 2 випадки спалахів гострих кишкових інфекцій, причиною яких став патогенний вид стафілококу та рота вірус.

 

Також в місті Кропивницький та Кропиницькому районі зареєстровано 57 випадків гастроентероколітів, пов’язаних з вживанням харчових продуктів та недотриманням санітарно-гігієнічних вимог.

 

Фахівці ДУ «Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надають прості правила профілактики, що допоможуть уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність:

  • дотримуватися правил санітарної гігієни на кухні;
  • ретельно мити фрукти та овочі перед споживанням;
  • перевіряти зовнішній вигляд, температуру зберігання та термін придатності продуктів харчування;
  • мити руки перед їжею, після відвідування громадських місць та туалету;
  • здійснювати термічну обробку продуктів;
  • зберігати сирі продукти окремо від готових страв;
  • уникати вживання підозрілих грибів та ягід.

 

Пам’ятайте! У разі виявлення перших ознак харчового отруєння терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.

5 637 Переглядів