Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами.
Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили у продукті. До них належать ботулізм та стафілококові токсикози.
Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Однак до типових проявів харчового отруєння належать:
- різкий біль у животі;
- діарея;
- нудота і блювання;
- зневоднення організму;
- відсутність апетиту та слабкість;
- підвищення температури.
У 2021 році в м Кропивницький зареєстровано 2 випадки спалахів гострих кишкових інфекцій, причиною яких став патогенний вид стафілококу та рота вірус.
Також в місті Кропивницький та Кропиницькому районі зареєстровано 57 випадків гастроентероколітів, пов’язаних з вживанням харчових продуктів та недотриманням санітарно-гігієнічних вимог.
Фахівці ДУ «Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надають прості правила профілактики, що допоможуть уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність:
- дотримуватися правил санітарної гігієни на кухні;
- ретельно мити фрукти та овочі перед споживанням;
- перевіряти зовнішній вигляд, температуру зберігання та термін придатності продуктів харчування;
- мити руки перед їжею, після відвідування громадських місць та туалету;
- здійснювати термічну обробку продуктів;
- зберігати сирі продукти окремо від готових страв;
- уникати вживання підозрілих грибів та ягід.
Пам’ятайте! У разі виявлення перших ознак харчового отруєння терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.