• 28.04.2024

Лип 9, 2021

Лямблії – умовно-патогенні паразити, які за сприятливих для них умов набувають патогенних властивостей та викликають тяжкі форми захворювань. Проте в організмі людини лямбліоз може бути й у формі носійства, викликати вторинний імунодефіцит, сприяти дисбіотичним порушенням, погіршувати ефективність вакцинопрофілактики. Важливим є алергізація з розвитком екзем, дерматитів, алергічних ентероколітів, що асоціюються з паразитуванням найпростіших в організмі.

 

 

 

 

Факторами передачі цист є забруднені:

  • вода (недостатньо очищена питна вода, а також вода відкритих водойм, що при купанні потрапила в організм);
  • харчові продукти, які не пройшли відповідної термічної обробки;
  • грунт в т.ч. пісок;
  • руки;
  • механічними переносниками можуть бути мухи.

 

Кожному треба пам’ятати, що особливу увагу слід приділяти собакам та котам. Фекалії тварин не повинні потрапляти на предмети, з якими може стикатися людина. Також варто обмежити вільний доступ домашніх улюбленців до продуктів харчування людей.

Лямбліоз – кишкова протозойна інвазія частіше виникає у дітей, захворювання у них протікає із більш вираженими клінічними ознаками, але нерідко зустрічається і в дорослих. Лямбліоз часто зустрічається у здорових людей як носійство.                                Захворювання важко виявляється.

 

Клінічні ознаки: зниження апетиту; нудота; біль у правому підребер’ї; ентерити; іноді холецистити; нестійкі випорожнення.

Ускладнення: розвиток дисбактеріозів; розвиток патології з боку гепатобіліарної системи (холецистити, холангити, дискінезії жовчовідвідних шляхів); ентерит.

 

Цистам лямблій властива висока стійкість у зовнішньому середовищі. У воді природних водойм (ставки, річки, озера) при температурі 21-22оС вони живуть 1-3 місяці, на поверхні яблук – до 6 годин, на хлібі – 6-12 годин, у молочних продуктах при температурі 18-25оС – 12 діб, а при 2-6оС – до 112 діб. При температурі 60-70оС цисти гинуть через 5-10 хвилин, при кип’ятінні – моментально.

 

 

Профілактика лямбліозу, як і будь-якої кишкової інфекції, проводиться з метою усунення факторів передачі цист лямблій. Це покращення соціально-побутових умов, якості питної води, рівня комунального благоустрою населених пунктів.

 

Кожному треба пам’ятати, що заразитися лямбліозом можна дуже легко, а от шляхи передачі кожна людина може усунути сама, дотримуючись елементарних правил особистої гігієни та харчування як і при інших кишкових інфекціях.

1 168 Переглядів