• 28.04.2024

Пити чи не пити: небезпека води з підземних джерел Кіровоградської області

Лип 20, 2021

Громадською організацією «Флора» 20-21 липня у м. Кропивницький проводиться тренінг «Доступна чиста питна вода».

 

Лікар з комунальної гігієни ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Деревінська Катерина Олександрівна приймала участь у вищезазначеному заході та розповіла про якість води в підземних джерелах, способи очищення та вплив на здоров’я забруднених підземних джерел Кіровоградської області, а також про Державні санітарні правила і норми влаштування та утримання колодязів.

 

 

 

 

 

 

 

 

Україна посідає одне з останніх місць у Європі за рівнем забезпечення населення якісною питною водою. А за даними ВООЗ забруднена питна вода викликає до 80% усіх захворювань, які на 30% скорочують тривалість життя людини. Внаслідок вживання неякісної води хворіють більше 2 млрд. жителів планети, з яких 3,5 млн. вмирають.

 

Завжди вважалося, що колодязна або джерельна вода набагато чистіша, ніж водогінна. Вона прохолодна та смачна, отож люди її п’ють із задоволенням, не думаючи про якусь небезпеку. Проте небезпека є. За результатами досліджень питної води з громадських та індивідуальних колодязів (загалом) на території Кіровоградської області встановлено, що більша половина (64%) проб води за санітарно-хімічними показниками не відповідають гігієнічним вимогам. У тому числі у 55% проб зафіксовано перевищення вмісту нітратів.

 

Невідповідні проби за вмістом нітратів спостерігаються в м. Олександрія, Кропивницькому, Новоархангельському, Добровеличківському, Голованівському та Гайворонському районах.

 

Щодо бактеріологічних показників води, то кожна четверта проба з громадських колодязів області має відхилення від норми. Значна кількість невідповідних проб було зафіксовано в Знам’янській ТГ, Олександрійському та Голованівському районах. Натомість показники водогінної води області дещо кращі.

 

На щастя на території нашої області захворювання, що пов’язані з вживанням недоброякісної питної води, протягом десятиліть не реєструються.

 

У рамках Комплексної програми захисту населення Кіровоградської області від іонізуючого випромінювання за планом моніторингу останніми роками проводились дослідження питної води на вміст радону. В результаті перевищення вмісту радону-222 у межах 105,5 – 654,1 Бк/л було виявлено в 11 районах (нормативне значення – 100 Бк/л). В тому числі в Кропивницькому районі у 41% проб встановлено перевищення вмісту радону від 1,2 до 3,5 рази.

 

Для того, щоб безпечно користуватися підземними надрами питної води необхідно притримуватися деяких вимог щодо розміщення колодязів:

  • Розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації та ін.
  • Користуватися тільки відром для загального користування.
  • Для утеплення і захисту колодязів використовувати пінобетон, мати із чистої соломи. Забороняється – використовувати гній, перегній.
  • Стіни повинні бути з бетону або залізобетонних кілець.
  • Оголовок повинен виступати на 0,8м від землі, закриватися кришкою і мати навіс.
  • Навколо колодязя потрібно цементувати в радіусі 2м, робити огорожу та підставку для відра.
  • Щорічно проводити чистку та хлорування.
  • Проводити лабораторні дослідження – планові та по епідпоказниках.
  • Обов’язково оформляти санітарний паспорт в 2 примірниках.
1 162 Переглядів