• 07.05.2024

Амброзія в розпал літа

Лип 23, 2021

Літо в розпалі, а отже час згадати і про амброзію – рослину, про яку багато говорять, але далеко не всі знають, як вона виглядає. Це один з найбільш непримітних і витривалих бур’янів у рослинному світі, який, проте, є одним із найбільш небезпечних алергенів.

 

Для людей, які страждають від алергії, амброзія, а точніше – її пилок – справжнє нещастя. Він спричиняє так звані набуті алергії – сплеск алергічних ринітів, дерматитів, кропивниці, а також напади бронхіальної астми. Серпень – вересень – пора цвітіння амброзії і дуже тяжкий час для алергіків. Цим людям дошкуляють неприємні симптоми: набрякає слизова оболонка носоглотки, з’являються рясні виділення із носа, сльозотеча, свербіж і печіння у ділянці повік, носа і піднебіння, кон’юнктивіт, головний біль. Усе це супроводжується багаторазовим виснажливим чханням.

 

По зовнішньому вигляду амброзія нагадує полин звичайний. Стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах за достатнього зволоження і рідкого травостою окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків.

 

Сходи амброзії з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді. Виростаючи, бур’ян «витягує» із землі все корисне, в тому числі і дорогоцінну вологу, через що поблизу амброзії страждає багато інших рослин, вона їх просто витісняє, швидко гинуть сільськогосподарські культури, не розвиваються і засихають. Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, луки, пасовища. Тварини амброзію не їдять.

 

Щоб запобігти контакту з пилком, фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» радять дотримуватися наступні рекомендації:

– не відкривати вікна в квартирі або офісі. Провітрювати приміщення після дощу і тоді, коли немає вітру. На відкрите вікно або двері можна повісити добре змочене простирадло або марлю в декілька шарів;

– не проводити багато часу поза будівлею. Найбільша концентрація пилку в повітрі спостерігається зранку і в сухі жаркі дні, тому в цей період особливо не рекомендується виходити на вулицю;

– приймати душ не менше двох разів на добу, обов’язково мити волосся після перебування на вулиці;

– якщо є можливість, брати відпустку на період максимального вмісту пилку в повітрі, і від’їжджати в другу кліматичну зону, на море, морський берег або в гори, де концентрація алергену нижча.

– у період загострення хвороби необхідно щоденно і неодноразово проводити туалет носової порожнини, промивати очі фізіологічним розчином хлориду натрію;

– носити сонцезахисні окуляри;

– щоденно проводити вологе прибирання в квартирі.

 

Треба пам’ятати! Самостійне лікування проявів алергії може призвести лише до тимчасового полегшення. Не потрібно ризикувати своїм здоров’ям та здоров’ям своїх близьких. У разі виникнення навіть незначних проявів алергії обов’язково звертатися по фахову допомогу.

1 720 Переглядів