• 27.04.2024

Всесвітній день китів та дельфінів

Лип 23, 2021

Щорічно 23 липня наша планета відзначає Всесвітній день китів і дельфінів (World Whale and Dolphin Day). Це свято було засновано у 1986 році, коли Міжнародна китобійна комісія (International Whaling Commission), після 200 років нещадного винищення, ввела заборону на китовий промисел.

 

Головна мета цього дня полягає в залученні уваги громадськості і світової влади до питань захисту всіх морських ссавців.

 

Кити поєднують в собі зовнішні характеристики риби, при цьому у них є легені, вони виношують і народжують дитинчат. Китоподібні мають найбільші розміри серед тварин: наприклад, синій кит (блакитний кит) в дорослому стані досягає середньої довжини тіла 25м (найбільші – до 33м) і маси 90−120т.

 

Дельфін – найрозумніше китоподібне, яке входить в десятку найбільш високорозвинених тварин планети. Дельфіни можуть врятувати потопаючу людину, можуть лікувати від різних хвороб за допомогою «спілкування». Існує близько 40 видів дельфінів. Більшість з них живуть в мілководних районах океанів, а деякі живуть в річках. Дельфіни – м’ясоїдні тварини і дуже полюбляють рибу, кальмарів та ракоподібних. 260-фунтовий (117-118 кг) дельфін з’їдає близько 33 фунтів (14-15 кг) риби в день.

 

Спілкування з дельфінами – джерело незабутніх емоцій і вражень. У дельфінаріях поширені послуги дельфінотерапії – проведення часу з ними з лікувальною метою.

 

Дельфінотерапія – наближений до медичного напрямок, відкритий ще в 70-их роках. Вчені, що працювали з дельфінами, виявили та підтвердили, що така взаємодія сприятливо впливає на фізичне здоров’я і психічний стан людини.

 

Дельфінотерапія проводиться в двох основних форматах:

  • Вільна взаємодія з твариною за мінімальної участі фахівців;
  • Спеціально організоване спілкування, узгоджене зі станом здоров’я людини і планом її лікування. У різних випадках таке спілкування переслідує фізіотерапевтичні, психотерапевтичні, психокорекційні, профілактичні та педагогічні цілі.

 

Високочастотні звуки, які дельфіни видають під час комунікації, сприятливо впливають на мозок і нервову систему людини, знімається стрес та нервозність. Доведено, що ультразвук надає масажну дію на клітинному рівні. Кожна нервова клітина оздоровлюється, поліпшується прохідність мембран.

 

Купання з дельфінами застосовується в медицині, як компонент терапевтичного лікування дітей, які страждають психологічними захворюваннями і мають різні порушення в розвитку.

 

P.S. Захищайте китів та дельфінів і вони віддячать Вам здоров’ям!

1 731 Переглядів