• 14.05.2024

“Яблучний Спас – пішло літо від нас”

Сер 19, 2021

Свято Преображення Господнього, або Другий Спас, яке в народі називають ще Яблучним Спасом, святкують 19 серпня.

Цього дня, за стародавнім звичаєм, освячують яблука, груші, виноград, мед, обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці, таким чином прославляючи різноманітне багатство природи. Головним же атрибутом святкової корзини є яблука, адже яблуко символізує родючість і благополуччя в сім’ї, тому, даруючи освячене яблуко, ви бажаєте всього найкращого рідним та друзям.

Святковою стравою на Спаса є печені яблука.

Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням, за бажанням кладуть туди цукор, горіхи, родзинки і запікають. Господині готують також пироги й штруделі з яблучною начинкою. Їдять їх з узваром або грушівником - киселем зі свіжих груш.

Користь печених яблук для схуднення, омолодження, хорошого стану всього організму обумовлена їх унікальним складом ферментів, мікроелементів та вітамінів. Запікання дозволяє зберегти в яблуках вітаміни груп А і В, велику кількість аскорбінової кислоти – вітаміну С, вітамін молодості – токоферол (Е).

Особливу роль відіграє вітамін B6, який стійкий до низьких і високих температур, тому зберігається в повному обсязі. Він нормалізує обмін речовин і сприяє нормальному розвитку дитячого організму. Варто тільки печені яблука очистити від шкірки, і ви отримаєте добрий зцілювальний засіб у разі кишкових захворювань, хронічного панкреатиту, холециститу, гепатитів, дисбактеріозу, поганого травлення, набряків. Фосфор і кальцій зміцнюють кістковий апарат, сухожилля й зуби. Тому за розтягнень, тріщин і переломів лікарі рекомендують їсти більше яблук. Крім того, печені яблука чудово відновлюють роботу органів травної системи після операцій на черевній порожнині. А також після будь-яких операцій із застосуванням наркозу: яблучні пектини сприяють виведенню з організму продуктів розпаду лікарських речовин.

Яблучний Спас припадає на Успенський піст, тому, якщо ви вирішили його дотримуватися, то потрібно відмовитися від м'ясних та молочних продуктів, жирної їжі та алкоголю. Нагадаємо, Успенський піст починається в день святкування Маковія на Медовий Спас 14 серпня і закінчується на Успіння Божої Матері 27 серпня.

Поруч з цим, це свято символізує кінець літа та наближення похолодання, тому після свята люди починають готуватися до настання осені. У народі кажуть: “Прийшов Спас, держи рукавиці про запас”.

У будь-якому випадку, це світле свято несе у собі добро, надію і обов’язково віру в кращі часи!