• 27.04.2024

Всесвітній день боротьби з лімфомами

Вер 15, 2021

15 вересня у багатьох країнах світу відзначається Всесвітній день боротьби з лімфомами. Цей день було вперше запроваджено у 2004р. за ініціативою Коаліції Лімфоми (LC), міжнародної організації, що об’єднує пацієнтів з 41 країни світу.

Мета Дня – привернути увагу громадськості до проблем людей, які зіткнулися з таким діагнозом, а також інформувати широку громадськість про симптоми захворювання, наголосити на необхідності звернень до лікарів.

Лімфома (лат. Lympha – чиста вода, волога та грец. ωμα – суфікс в назвах пухлин) – це група злоякісних пухлин, для якої характерним є ураження клітин лімфатичної системи, а саме лімфатичнихі вузлів, селезінки, вилочкової залози, кісткового мозку.

Для лімфом характерна наявність первинного пухлинного вогнища – найчастіше в лімфовузлах або інших органах імунної системи, звідки «пухлинні» лімфоцити переміщуються по організму за допомогою крові і лімфи, швидко розповсюджуючись по всіх частинах тіла. Тому, лімфоми зхильні не тільки до метастазування, але й до дисемінації по всьому організму з формуванням стану, що нагадує лімфоідний лейкоз. За відсутності спеціального лікування хвороба прогресує і, як будь-яке інше злоякісне захворювання, призводить до смерті.

Підвищити ризик розвитку лімфом можуть: вплив радіації; несприятливі умови навколишнього середовища; куріння та вживання алкоголю; ожиріння.

Виділяють два основних класи лімфом:

  • Лімфому Ходжкіна;
  • Неходжкінську лімфому.

Щороку в Україні реєструють близько 900 нових випадків лімфоми Ходжкіна, захворюваність становить 2,3 на 100 тис. населення, смертність  –  0,6 на 100 тис. населення. Нині на обліку перебувають 14 560 хворих на лімфому Ходжкіна.

Симптомами лімфоми можуть бути:

  • безболісне збільшення лімфатичних вузлів на шиї, в пахвових впадинах, паху;
  • втрата ваги;
  • підвищення температури тіла вище 38°С без видимих на те причин;
  • надмірна нічна пітливість;
  • свербіж шкіри.

Сучасна практика доводить, що лімфома є виліковною у 80% випадків. Шанси хворих на одужання повністю залежать від точної діагностики та своєчасного лікування.