Нітрати, врожаю 2017 року, залишаються під увагою


Протягом весняно-літнього періоду 2017 року ДУ „Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України”, завдяки суб’єктам господарювання, що погодились на співпрацю проведено моніторингові дослідженя овочів та ягід врожаю 2017 року на вміст нітратів. Найбільшій співпраці сприяли суб’єкти господарювання м.Кропивницький, м.Олександрія та м.Світловодськ, а також Олександрійського та Гайворонського районів.

Всього досліджено 88 проб ранньої городини, а саме: огірків – 16 проб, помідорів – 6, капусти – 14, моркви – 3, буряку – 2, зелені – 16, полуниці – 3, картоплі – 11, редьки – 9, кабачків – 4, цибулі – 4.

Із 88 досліджених проб – 5 було з перевищеним вмістом нітратів, а саме: 1 проба кабачків (м.Кропивницький), 2 проби капусти (м.Олександрія та м.Світловодськ), 2 проби картоплі (м.Олександрія).

Відповідно до супровідних документів продукція була завезена з Херсонської області.

За результатами досліджень суб’єктам господарювання надані роз’яснення щодо  необхідності більш детальної перевірки документів під час вибру постачальників та проведення вибіркових лабораторних досліджень партій продукції, що закуповується для реалізації.

Тож будьте завбачливі! Офіційна торгівля приваблива ще й тим, що в разі сумнівів у продавця можна вимагати сертифікат якості на той чи інший товар. Будь-який продукт зі “стихійною” репутацією, які реалізують приватні особи без супровідних документів, потенційно небезпечний. Тобто, купуючи кабачки чи полуницю з рук, ви завжди ризикуєте своїм здоров’ям.

В разі проведенення додаткових моніторінгових досліджень овочів та фруктів на вміст нітратів Установою буде повідомлено додатково.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua