Як захиститися від спеки


Усі ми з нетерпінням чекали літа але не кожен може легко переносити спекотні погодні умови. До того ж сонячні промені у поєднанні з високою  температурою повітря можуть значно погіршити стан здоров’я людей,  які мають серцево-судинні захворювання, а також викликати тепловий або сонячний удар.  Особливо уважними потрібно бути батькам, адже  діти є не менш вразливою у цьому відношенні категорією.

Щоб зменшити негативний вплив спекотних  погодних умов фахівці ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України»  надають кілька простих порад які дозволять мінімізувати наслідки впливу високих температур атмосферного повітря на здоров’я людей:

  • носіть  одяг із натуральних тканин – він не приведе до перегріву організму;
  • в спеку пийте теплу воду – вона набагато краще вгамує спрагу і не виникнуть проблеми з горлом;
  • старайтесь  по менше знаходитись під прямими сонячними променями, одягайте головні убори або  використовуйте парасольку;
  • пам’ятайте, що з 11:00 до 16:00 сонце  активне. В цей час  необхідно захищати всі частини тіла від попаданя сонячних  променів – використовуйте закритий одяг і сонцезахисний крем;
  • не вживайте алкогольні напої, адже при його вживані в жару організм стає більш чутливим до  високої температури;
  • не використовуйте декоративну косметику  або  використовуйте її мінімально – вона заважає терморегуляції кожних покровів;
  • частіше  приймайте водні процедури – це очищає пори і освіжає тіло;
  • випивайте в середньому 2-2,5 л води на добу;
  • у приміщенні з кондиціонерами уникайте переохолодження організму, не рекомендується знижувати температуру повітря нижче 22 градусів. Різкий перепад температури також може негативно вплинути на організм людини;
  • з метою профілактики перегрівання організму (гіпертермія) необхідно організувати раціональний режим праці. При роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря 35 град.С і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового  випромінювання не повинна перевищувати 4-5 годин, і 1,5 – 2 години для осіб без спеціального одягу;
  • зменшіть кількість їжі, намагайтесь перейти на дробове харчування малими порціями 4-5 разів на  день. Рекомендуються  кисло-молочні продукти. В жару  порушується кислотно-луговий баланс організму – він  рухається в “кислу” сторону. Тому необхідно вживати в їжу продукти, які мають лужне середовище – рослину їжу та  молочні продукти. Влітку їжте більше овочів, зелені, ягід, фруктів і менше м’яса, жарених, жирних та копчених продуктів, так як вони  важко перетравлюються.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.