• 26.04.2024

Всесвітній тиждень кісток і суглобів

Жов 12, 2021

З 12 по 19 жовтня проводиться Всесвітній тиждень кісток і суглобів.

Опорно-руховий апарат – це сукупність кісток скелету, суглобів, сухожиль, скелетних м’язів, структур, які створюють каркас нашого тіла, дають йому опору і забезпечують здатність пересуватися в просторі. На сьогоднішній день захворювання суглобів стали глобальною проблемою.

Для здоров’я суглобів важливо, щоб організм був забезпечений структурними компонентами сполучної тканини, завдяки яким суглобовий хрящ може повноцінно витримувати робочі навантаження.

Хондроітин сульфат – головний компонент, який входить в структуру хрящової тканини, локалізується в сухожиллях, кістках, пом’якшує навантаження на суглоб і забезпечує плавність і пластичність рухів.

Глюкозамін – пригнічує ферменти, що руйнують сполучну тканину, є «будівельним матеріалом» для синовіальної рідини, яка служить мастилом суглоба. Він має протизапальну дію, зменшує суглобові болі при артрозі, допомагає хрящу краще відновлюватися після навантаження. Ці компоненти синтезуються в організмі, проте з віком або при пошкодженні суглобового хряща їх виробництво сповільнюється, і суглоб отримує їх в недостатній кількості. Запальний процесс викликає порушення структури і функції суглобів, що призводить до обмеження в рухах, виникнення болю, набряклості, що в результаті спричиняє за собою необоротну деструкцію та інвалідизацію людини.

Лікарі рекомендують не нехтувати здоровим способом життя, зокрема фізичними вправами і правильним харчуванням. Регулярні заняття спортом, фітнесом та ходьбою допоможуть не тільки позбавитися зайвих калорій, але і зміцнити м`язи, перерозподілити массу тіла і поліпшити поставу.

Хороший стан опорно-рухового апарату – це запорука вашої активності, працездатності і високої якості життя.