• 29.04.2024

В Кіровоградській області холери не виявлено

Сер 17, 2017

    У зв’язку з виділенням патогенної культури холерного вібріону O1 біовар Eltor серовар Ogawa з проби води р. Інгул в Центральному районі м. Миколаєва ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє жителям області, що на нашій території холери не виявлено.

   Територія Кіровоградської  області відноситься до ІІ типу з середнім ризиком розповсюдження холери. Фахівцями лабораторного центру проводяться моніторингові дослідження води відкритих водойм на наявність холерних вібріонів. Проби води відбираються протягом червня-вересня в місцях, що несуть загрозу для масового розповсюдження холери.

     В цьому році вже відібрано та досліджено 256 проб води відкритих водойм з 66-и контрольних точок та 2 проби питної води з водопровідної мережі. З 256 проб води 19 було відібрано з р. Інгул, у т.ч. 4 проби з точки забору в Устинівському районі. Патогенних холерних вібріонів в жодній дослідженій пробі не виявлено.

  Лікувально-профілактичними закладами області проводяться бактеріологічні обстеження людей з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій з метою раннього виявлення захворювання на холеру.

     Збудників холери та хворих на холеру не виявлено.

    Для відпочинку та купання необхідно обирати тільки ті водойми, вода в яких лабораторно перевірена та відповідає санітарним вимогам. З переліком місць, де фахівці ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» не рекомендують купатись, можна ознайомитись на інтерактивній мапі моніторингу (www.google.com.ua/maps/@48.5147465,32.2438281,13z/data=!4m2!6m1!1s1GFigDx71ziXqDO-HLo83qeh1Tx4?hl=uk).

 Хочеться наголосити, що холера – це гостре інфекційне захворювання, яке має фекально-оральний механізм передачі, характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, тяжким зневодненням організму та розладами кровообігу гемодинаміки. Тому в разі кишкового захворювання необхідно не займатись самолікуванням, а одразу звертатись до лікарів.

 Холерою в природних умовах хворіє тільки людина. Збудник холери – холерний вібріон, який тривалий час зберігає життєздатність на різних об’єктах навколишнього середовища. У поверхневих водоймах, забруднених стічними водами, збудник може виживати декілька місяців. Деякі типи вібріону холери здатні жити тривалий час в організмі дрібної риби, раків, жаб та устриць.

     Зараження людини відбувається при контакті з хворими або бактеріоносіями через брудні руки, при вживанні води, харчових продуктів забрудненими виділеннями, які містять вібріони (овочів, які вирощують на полях і городах, що удобрюються незнезараженими стічними водами; при порушенні технології приготування морепродуктів), а також при ковтанні води під час купання  у відкритих водоймах та на морі.

    Перші ознаки захворювання проявляються через декілька годин або в крайньому випадку через 5 днів після інфікування й починаються гостро з проносу (діарея) до декількох разів на добу та блювоти.

   Кожен повинен пам’ятати, що вберегти себе від цієї хвороби можна шляхом дотримання таких правил:

  • вживати для пиття воду гарантованої якості (кип’ячену, бутильовану воду);
  • купатися у відкритих водоймах, дозволених до використання;
  • перед вживанням овочів і фруктів ретельно їх мити;
  • не купувати рибу й рибопродукти (в’яленому, засоленому та копченому вигляді) в місцях відпочинку у невідомих осіб та на стихійних ринках. Не проводити самозасол риби та рибних продуктів в домашніх умовах;
  • дотримуватися правил особистої гігієни.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 112 Переглядів