• 29.04.2024

Всесвітній день профілактики остеопорозу

Жов 20, 2021

Щорічно 20 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з остеопорозом. ВООЗ встановила цю дату ще в 1997 році з метою підвищення глобальної поінформованості суспільства по профілактиці, діагностиці та лікуванню остеопорозу і метаболічних захворювань кісток.

Остеопороз – системне захворювання скелета, яке характеризується зменшенням маси кістки в одиниці об’єму та порушенням мікроархітектури кісткової тканини, що призводить до підвищення крихкості кісток та високого ризику їх переломів. Кожна третя жінка старше 50 років і кожен п'ятий чоловік страждають остеопорозом. Термін «остеопороз» був введений в 19 столітті французьким хірургом Якобом Лобштейном.

За даними ВООЗ остеопороз, як причина інвалідності та смертності хворих, займає четверте місце після захворювань серцево-судинної системи, онкологічної патології та цукрового діабету. Остеопороз може посилювати перебіг атеросклерозу і підвищувати ризик ускладнень. Через зниження мінеральної щільності кісткової тканини збільшується відкладення кальцію в коронарних артеріях. Одне з найбільш складних наслідків остеопорозу – перелом шийки стегна.

Фактори ризику: вік (люди старше 50 років); жінки в менопаузальному і постменопаузальному періоді; індекс маси тіла менше 20 кг / м2; наявність переломів в минулому; сімейний анамнез перелому проксимального відділу стегна; дефіцит кальцію, магнію, вітаміну D; куріння; тривале застосування глюкокортикоїдів; зловживання алкоголем; низька фізична активність; місце проживання (великі міста з поганою екологією). Інші причини вторинного остеопорозу: ендокринні захворювання; порушення всмоктування в кишечнику і порушення травлення; онкологічні захворювання; захворювання нирок; генетичні порушення; тривала іммобілізація, відсутність виключно грудного вигодовування в перші 6 місяців після народження.

У 50% випадків перебіг хвороби безсимптомний. Найбільш характерним симптомом є біль у грудному відділі хребта і попереку, який посилюється після незначного фізичного навантаження та перебування тіла в одному положенні. Довготривалий біль призводить до підвищеної збудливості, знервованості та розвитку депресивного стану. Більшість хворих на остеопороз скаржаться на значне зниження працездатності та швидку втому.

Наявність у людини цих симптомів та факторів ризику повинно насторожити і спонукати пройти додаткове обстеження.

Для скринінгової діагностики остеопорозу можуть використовуватися кількісні ультразвукові методи дослідження кісток (п’ятка, периферичні відділи кісток кінцівок), аксіальна/периферична кількісна комп’ютерна томографія, методи остеоденсітометрії, лабораторні дослідження на вміст мінеральних речовин.

Остеопороз можна попередити. Щоб уберегтися від остеопорозу, необхідно правильно харчуватися - їжа з оптимальним вмістом кальцію, вітаміну D, магнію, фосфору, білка; вести активний спосіб життя; відмовитись від шкідливих звичок; жінкам молодше 60 років може призначатися гормональна терапія.

Пам’ятайте! Профілактика набагато простіша за лікування, а тому не чекайте настання хвороби. Піклуйтеся про своє здоров'я змолоду. Ведіть здоровий спосіб життя.