• 29.04.2024

Всесвітній день йододефіциту

Жов 21, 2021

Всесвітній день йододефіциту відзначається щорічно у третій декаді жовтня.

Йододефіцит — розлад здоров’я, пов’язаний із дефіцитом йоду. Проблема йодного дефіциту є глобальною для населення усіх континентів. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я розглядає його як одне з найбільш поширених у всьому світі захворювань неінфекційного характеру.

Йод - це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози; він не виробляється організмом, а надходить з продуктами харчування та водою. Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. До таких регіонів відносять Карпати та Полісся, а після аварії на Чорнобильській АЕС особливу увагу звертають на йодний дефіцит і його наслідки в Північному і Центральному регіонах.

Йод необхідний людині протягом усього життя, його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушенню розумової активності й обміну речовин у дорослих. Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функцій нервової системи і психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції і кістково-м’язевої системи. За даними ВООЗ, добова потреба в йоді становить (мкг/добу): для дітей до 6 років – 90; дітей від 6-12 років – 120; підлітків від 12 років і дорослих – 150; вагітних і жінок у період лактації – 200. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% – через кишківник.

Першими ознаками йодного дефіциту може бути відчуття постійної втоми, пригнічений настрій і неуважність; відчуття болю у серці, задуха, порушення менструального циклу; постійне відчуття холоду, різке зниження чи підвищення маси тіла також є підставою, щоб звернутися до лікаря.

Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно споживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5–6 грамів такої солі. Багаті на йод морська риба, морепродукти, риб’ячий жир, морська капуста, хурма, солодкий перець, волоські горіхи, чорноплідна горобина. До раціону слід включати овочі (картоплю, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині), яйця, молоко, яловичину.

Памятайте! своєчасна і правильна профілактика йододефіциту має важливе значення для жителів нашої країни. Важливо підтримувати здоров'я щитоподібної залози, регулярно проходити обстеження і вчасно лікувати зміни в ендокринній системі.