• 25.04.2024

Не всі школярі забезпечені безпечною питною водою

Сер 30, 2017

Перед початком нового 2017/2018 навчального року спеціалістів турбує яку питну воду будуть подавати дітям під час навчання. Тому, ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України” проводить моніторинг якості питної води напередодні 1 вересня.

Після закінчення відпочинкової зміни в таборах з денним перебуванням на базі загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів спеціалістами Установи  проведені лабораторні дослідження питної води в 246 навчальних закладах, які  будуть працювати з 1 вересня, в тому числі: в 92 дошкільних, 148 загальноосвітніх, 6 професійно-технічних та вищих навчальних І-ІІ ступеня акредитації.

За результатами досліджень виявлені відхилення від нормативів за санітарно-хімічними показниками в пробах води питної в 7 ДНЗ Кіровоградського району, 3 дошкільних та 4 загальноосвітніх навчальних закладах Знам’янського району, 2 ДНЗ та 6 ЗНЗ Новомиргородського району. За санітарно-мікробіологічними показниками – в 7 ДНЗ Кіровоградського, 3 ДНЗ та 7 ЗНЗ Знам’янського, 4 ЗНЗ Благовіщенського районів, по одному ДНЗ в Олександрійському, Світловодському, Устинівському районах, по одній  школі в Онуфріївському та Гайворонському районах.

При виявлені невідповідності лабораторних досліджень, керівникам перевірених закладів надавались рекомендації щодо проведення комплексу заходів, направлених на приведення питної води до належної якості.

Всього за цей період досліджено питної води на бактеріологічні показники 260 проб, з них не відповідать вимогам гігієнічних нормативів – 26 (10,0%); за санітарно-хімічними  показниками – 154, з них не відповідають – 23 (14,9%).

Таке становище з якістю води викликає стурбованість, тому що багато  інфекційних захворювань зумовлені вживанням у їжу зараженої води.

Крім того, надлишок заліза у воді приводить до несприятливого впливу на шкірні покрови людини, при великій концентрації – викликає ураження печінки; перевищення нормативів загальної жорсткості – впливає на розвиток сечокам’яної хвороби та хвороб серцево-судинної системи, а нітратів – на збільшення вмісту в крові метгемоглобіну, зниження артеріального тиску.

Тому застерігаємо керівників навчальних закладів на безумовне виконання  гігієнічних вимог щодо забезпечення учнів доброякісною питною водою.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на  www.labcentr.kr.ua.

 

938 Переглядів