• 29.04.2024

Чому потрібно вакцинуватися від вірусу папіломи людини

Січ 20, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України роз’яснює:

Причиною більшості випадків раку шийки матки є інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ).

ВПЛ є інфекцією, що передається статевим шляхом. Вірус має багато типів, але саме ВПЛ 16 та 18 типів найчастіше пов’язують з раком шийки матки.

Що підвищує ризик зараження ВПЛ?

Ослаблена імунна система. Імуносупресія послаблює здатність організму боротися з інфекцією та іншими захворюваннями.

Сексуальна активність у молодому віці або багато сексуальних партнерів. Це збільшує ризик інфікування ВПЛ. Для передавання вірусу секс з проникненням не є обов’язковим. Шляхом передачі інфекції також є тілесний генітальний контакт.

Захиститися від ВПЛ може допомогти вакцинація! В Україні щеплення від папіломавірусу входить до списку «‎рекомендованих»‎.

Коли та кому робити щеплення?

Дівчатам та хлопцям рекомендовано щепитися 2 дозами у віці 9-14 до початку статевого життя.

Людям, які живуть із ВІЛ, для захисту від папіломавірусної інфекції, незалежно від виробника вакцини та віку вакцинації, потрібно ввести 3 дози вакцини.

Вакцинація проти ВПЛ рекомендована не всім дорослим старше 26 років, оскільки у цьому віковому діапазоні вона може бути не такою ефективною. Однак, після консультації з лікарем дорослі у віці від 27 до 45 років також можуть зробити щеплення.

Після введення вакцини, людина може відчувати біль або набряк на місці введення уколу, лихоманку, запаморочення або непритомність, головний біль або відчуття втоми, нудоту, біль у м’язах або суглобах.

Щоб уникнути непритомностей або травм, підліткам під час вакцинації та протягом 15 хвилин після уколу слід посидіти або полежати.

Щеплення можна зробити за власний кошт. Зверніться до сімейного лікаря за додатковою інформацією.

Докладніше: https://bit.ly/3rxSwHs