• 29.04.2024

30 фахівців Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб сьогодні отримали бустерну дозу

Січ 20, 2022

Сьогодні 30 фахівців ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» отримали бустерну дозу. Для цього в Центр запросили мобільну вакцинальну бригаду. Щеплення проводили вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

За інтерв’ю Надії Оперчук на передодні Міністерством охорони здоров’я було внесено зміни до постанови КМУ №677 від 29 червня 2021 р. щодо дії зеленого COVID-сертифікату. Наразі термін дії документу скорочено до 270 днів, що відповідає 9 місяцям. В термін 6-9 місяців після другої дози основного курсу щеплення всі охочі віком від 18 років можуть отримати бустерну дозу та отримати COVID-сертифікат на 270 днів від дати вакцинації. Бустерна доза за дослідженнями провідних спеціалістів світу сприяє посиленню імунітету від коронавірусної хвороби, що з часом поступово знижується від проведеного основного курсу імунізації. Саме бустерна доза здатна підвищити стійкість організму до циркулюючого Україною штаму «Дельта» та нового штаму «Омікрон».

Наразі за нормативними документами Міністерства охорони здоров’я України бустерну дозу рекомендовано робити м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech. В ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» всі працівники Установи пройшли щеплення основного курсу вакцинації, та за плином часу в 6-9 місяців проходять вакцинацію бустерною дозою, що дає змогу зміцнити захист та вберегти себе та оточуючих від тяжких наслідків.

В Україні ситуаціїя з поширення коронавірусної хвороби починає поступово напружуватись, про що свідчить перехід багатьох областей до «помаранчевої» зони епіднебезпеки. На це впливають такі ознаки як рівень захворюваності, коефіцієнт випадків інфікування, рівень госпіталізації та ін. Кіровоградська область наразі не перевищує основні показники «жовтої» зони епіднебезпеки.

Тож головним чинником забезпечення свого життя та здоров’я від коронавірусної хвороби залишається проведення основного курсу вакцинації та за певних умов щеплення бустерною дозою.