• 28.04.2024

Що робити при розтягненнi зв’язок

Бер 13, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надають iнформацiю що робити при розтягненнi зв’язок

Розтягнення зв’язок — одна з найбільш частих травм, які можуть виникати через рухи у невластивий для суглоба напрям і рухах у суглобі, що перевищують його фізіологічний об’єм.

Зазвичай страждають суглоби гомілково-ступневий, колінні, променево-зап’ястні, плечові. Виникає травмування в результаті падіння, невдалого підвертання ноги, падінні безпосередньо на руку.

Для розтягнення зв’язок характерні: різкий місцевий біль, набряк і синець під шкірою, порушення опори, рухів. При серйозній травмі набрякає не тільки область суглоба, але й прилеглі області. На дотик ця ділянка гаряча.

?‍?Перша допомога при розтягненнях:

?забезпечте спокій травмованому суглобу;

?прикладіть лід або холод до місця травми протягом першої доби;

?накладіть тугу пов’язку на пошкоджений суглоб. Але пов’язка не повинна порушувати звичайного кровообігу і чутливості шкіри ушкодженої кінцівки;

?помістіть травмовану кінцівку на невелике піднесення, наприклад, за допомогою валика (вище рівня серця), щоб зменшити приплив крові, і таким чином зменшити набряки.

‼️Будь-які теплові процедури, масаж і прийом алкоголю в цей період заборонені! Для зняття болю і набряку можна застосовувати нестероїдні протизапальні препарати.

ВАЖЛИВО! Якщо постраждалий відчуває надмірний біль або травмоване місце дуже набрякло, потрібно звернутися за кваліфікованою допомогою.

1 923 Переглядів