• 29.04.2024

17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією

Тра 17, 2022

Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією пройшов 14 травня 2005 року. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я встановили щорічні події, присвячені цій темі, на 17 травня. Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія - самий грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Більше 1,5 мільярдів людей у всьому світі страждають цим підступним захворюванням. За даними статистики близько 45 відсотків хворих людей не знають, що вони мають високі цифри артеріального тиску.

Мета проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертонією - підвищення інформованості населення про серйозні ускладнення артеріальної гіпертонії, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання. Зараз, в даний час, методи виявлення і способи лікування гіпертонії існують і успішно застосовуються на практиці в багатьох медичних установах більшості країн світу.

10 фактів про гіпертонію:

  1. Гіпертонія безпосередньо збільшує ризик серцевого нападу та інсульту.
  2. Гіпертонія особливо поширена серед людей, які мають цукровий діабет, подагру або захворювання нирок. 3. Гіпертонія є безсимптомним захворюванням.
  3. Вона більш поширена у людей з аналогічними захворюваннями в сімейної історії.
  4. Дуже високий ризик поширення у людей, які страждають ожирінням і зловживають алкоголем.
  5. Зустрічається у жінок, що приймають оральні контрацептиви. 7. Гіпертонія, на жаль, зустрічається і у дітей і підлітків.
  6. Деякі ліки для втрати ваги можуть збільшити ризик появи гіпертонічної хвороби.
  7. Важливість спостереження систолічного кров’яного тиску збільшується з віком.
  8. Артеріальний тиск змінюється протягом дня. Він найнижчий, коли ви спите і піднімається, коли ви прокидаєтеся.

Профілактика артеріальної гіпертонії

  • відмова від паління
  • нормалізація маси тіла
  • зниження споживання алкогольних напоїв < 30 г алкоголю за добу у чоловіків і 20 г на добу у жінок
  • збільшення фізичного навантаження — регулярні фізичні вправи по 30-40 хвилин не менше 4 разів на тиждень
  • зниження вживання харчової солі до 5 г на добу
  • зміна режиму харчування зі збільшенням споживання рослинної їжі, зменшенням вживання тваринних жирів, збільшенням в раціоні калію, кальцію, що містяться в овочах, фруктах, зернових,  та магнію, що міститься в молочних продуктах.

За даними ВООЗ, профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною» проти артеріальної гіпертензії, а застосування зазначених заходів сприяє зменшенню її нових випадків на 50%.

Людина повинна знати свій артеріальний тиск (АТ), розуміти підвищений він чи ні. При наявності артеріальної гіпертонії  – лікувати її. Для цього різні експертні групи рекомендують проводити регулярні вимірювання AT практично здоровим людям. Саме усвідомлення свого стану може мотивувати зміну способу життя людини (відмову від шкідливих звичок, раціональне харчування тощо). Доведено, що своєчасне лікування артеріальної гіпертонії  може зменшити імовірність розвитку і більш тяжкого перебігу захворювання. Зниження навіть незначних підвищень AT зменшує захворюваність і смертність від хвороб системи кровообігу. Чим нижчий рівень AT, тим менший ризик мозкових інсультів та ішемічної хвороби серця.