• 28.04.2024

У Кропивницькому перевіряли воду в річках на наявність збудника холери

Чер 10, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю телеканалу Непереможний Вітер, де розповіла про особливо небезпечне інфекційне захворювання – холеру.

“Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах. Може вражати як дорослих так і діте. Викликає важку гостру водянисту діарею із сильним зневодненням, якщо її не лікувати вона може вбити протягом декількох годин.” – зазначає головна санітарна лікарка.

З 1 червня в Україні розпочато підвищений моніторинг нагляду за холерою. Якщо буде зафіксовано хоча б один випадок хвороби, запуститься система реагування, яка дозволить швидко її локалізувати.

За словами Надії Оперчук - фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» наразі вже провели моніторингові дослідження води поверхневих водойм в обласному центрі (місця масового відпочинку населення: Новомиколаївський, Ковалівський (дитячий) та пляж у Міському саду). Результати досліджень усі негативні - холерний вібріон у 3-х досліджених зразках не виявлено.