• 29.04.2024

Нітрати в питній воді. В чому небезпека?

Чер 14, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Нітрати є постійним складником природних вод. Проте, якщо вода, забруднена нітратами, вона надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для малюків у перші місяці життя.

Під впливом кишкової мікрофлори нітрати відновлюються у нітрити, які є ще токсичнішими. Одним з основних механізмів їхньої токсичної дії є перетворення гемоглобіну в метгемоглобін. Це може спричинити метгемоглобінемію.

Метгемоглобін у крові в нормі становить до 2% від загального гемоглобіну.

У дітей рівень метгемоглобіну 5% може спричинити легкий ступінь отруєння, а 40-45% – летальні наслідки.

У групі ризику: діти до 6 місяців, до 3 та 6 років, вагітні жінки, люди старшого віку, ті, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів тощо, після споживання води з високим вмістом нітратів.

Однією із причин наявності нітратів у колодязях та каптажах джерел є те, що їхні власники не дотримуються вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною.

Якщо ви власник колодязя – не нехтуйте санітарним законодавством, піклуйтеся про те, щоб вода у вашому джерелі відповідала затвердженим показникам.

Що варто робити, щоб зменшити ризик впливу нітратів на ваш організм:

Не вживайте питну воду із колодязів і каптажів джерел, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники ( 50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок.

Щоб приготувати їжу чи дати попити дитині до 3 років, використовуйте чисту від нітратів питну воду.

Місця облаштування бюветів, колодязів чи джерел слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території.

Ця місцина має знаходитися вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше як 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту, не менше як 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;

Колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після цього, воду необхідно знову відкачати та користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води.

Територію поблизу колодязя, каптажу джерела чи бювету треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку; у радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється мити машини, влаштовувати водопій тварин, водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та виконувати іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Також забороняється облаштовувати бювети, колодязі та каптажі джерел у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.

Для утеплення і захисту колодязів та каптажів джерел від замерзання можна використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір. Забороняється використовувати для цієї мети гній, перегній та інше.