• 26.04.2024

В Україні дослідили затрати пацієнтів на діагностику ТБ та ВІЛ на рівні системи охорони здоров’я

Лип 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує

В Україні визначили обсяги й основні фактори витрат на лікування та інші пов’язані послуги серед людей, які хворіють на туберкульоз, і серед людей, які живуть із ВІЛ. Комплексне «Дослідження затрат пацієнтів, пов’язаних із діагностикою ТБ та ВІЛ на рівні системи охорони здоров’я» провели Центр громадського здоров’я в співпраці з Центром соціальних експертиз ім. Ю. Саєнка.

Дослідники вивчали обсяг витрат пацієнтів на всіх етапах надання медичної допомоги — включно з виявленням, діагностикою, лікуванням (як на амбулаторному, так і стаціонарному етапах), транспортними витратами та індивідуальними соціальними потребами пацієнтів залежно від соціального статусу.

Всього із вересня 2021 до лютого 2022 року опитали 1200 людей із 7 регіонів України.

Так, у середньому один пацієнт із туберкульозом від моменту звернення по медичну допомогу до завершення лікування витрачав — 1 077,5 грн, включно з медичними та немедичними витратами. Це залежало як від прихованих потреб у системі охорони здоров’я, так і платоспроможності хворих.

Пацієнти з ВІЛ-інфекцією в середньому витрачали 4 351 грн власних коштів за всі періоди лікування, включно з медичними та немедичними витратами.

Дослідження витрат населення є рушійним інструментом для впливу на політики уряду щодо розрахунку реальної вартості медичних послуг і зменшення витрат людей, яких торкнулася проблема ТБ та ВІЛ. Адже власні медичні й немедичні витрати пацієнтів є бар’єром для вчасної діагностики та ефективного лікування.

Докладніше на сайті #ЦГЗ: https://bit.ly/3PQkgkW