• 28.04.2024

Профілактика порушення слуху: п’ять порад

Вер 26, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Міжнародний тиждень людей з порушенням слуху відзначається протягом останнього тижня вересня.

Втрата або порушення слуху не робить людину ані кращою, ані гіршою. Важливо усвідомлювати, що рівень слуху, так само як і рівень зору, наприклад, у всіх різний. І втратити слух або відзначити його зниження можна у будь-якому віці.

Особливо гостро ця проблема постала під час війни, коли і дорослі і діти через бойові дії можуть отримати акустичну травму.

Слух варто перевіряти регулярно — щороку. Або ж коли ви помітили різке зниження слуху. Перевірити слух прямо зараз можна на сайті http://bit.ly/33UhbKl. Та все ж радимо відвідати свого сімейного лікаря або відразу оториноларинголога (ЛОР) та пройти тест на перевірку слуху — аудіограму.

Як захистити свій слух від зниження?

У навушниках вмикайте гучність максимум 60% та слухайте музику не довше, ніж годину. Це ще називають правилом 60 на 60. Спробуйте відмовитися від навушників-крапельок на користь накладних.

Захистіть свій слух від гучних звуків. Спробуйте вушні затички, вату. Військові також можуть використовувати активні чи пасивні навушники. Це особливо важливо для військових і цивільних, які проживають у населених пунктах, які потерпають від обстрілів.

Консультуйтеся зі своїм сімейним лікарем щодо захворювань ЛОР-органів (вухо, горло, ніс) та приймайте ліки, які можуть впливати на рівень слуху, лише за призначенням лікаря.

Спостерігайте за своїм станом і станом своїх близьких. Якщо ви помічаєте зміни в рівні слуху, відзначили, що ви частіше почали перепитувати співрозмовника або не розбираєте усі його слова, неодмінно записуйтеся на прийом до лікаря.

Регулярно перевіряйте слух! Це дозволить вам вчасно помітити зниження слуху та зреагувати.